Alla inlägg under februari 2013
Blåbärskompott med lime- och kardemummakvarg
4 portioner
1.Tina blåbären tillsammans med sockret i en kastrull på svag värme. Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner den i blåbären. Koka upp under omrörning.
2.Blanda kvargen med finrivet limeskal och kardemumma.
3.Servera kompotten ljummen med lime- kardemummakvargen.
Lycka till
/Carina
Italiensk karré med gremolata
4 portioner
1.Sätt ugnen på 225 c.
Skölj och dela potatisen på mitten.Lägg potatisen i en ugnsfastform,ringla över olja,salt och sesamfrön.
30 minuter i ugnen.
2.Skala och finhacka lök och vitlök och tärna moroten.Grovhacka plommontomaterna.
3.Krydda köttet med salt och peppar och pudra över mjölet.
4.Hetta upp matfettet i en gryta. Bryn köttet runt om. Lägg över på ett fat. Tillsätt lök, vitlök och morot i grytan. Fräs ett par minuter tills det börjat mjukna. Häll ner tomathacket och buljongen. Lägg i fläskkarrén, sätt på locket och sjud ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5.Gremolata: Skala och riv vitlöken. Grovhacka persiljan och riv skalet av citronen. Blanda vitlök, persilja och citronskal med olivoljan.
6.Ringla gremolatan över karrén och servera med potatis och citronen skuren i klyftor.
Lycka till
/Carina
Vilda Wallenbergare
4 portioner
1.Sätt ugnen på 150˚C.
2.Puré: Skala rotselleri, potatis och morötter. Skär rotsellerin och morötterna i bitar hälften så stor som potatisen. Koka rotsakerna mjuka i saltat vatten. Häll av och mixa rotfrukterna tillsammans med varm mjölk och matfett. Mixa riktigt slät. Smaka av med salt och peppar.
3.Gurka: Rör ihop ättikssprit, socker och vatten. Skiva gurkan tunt och blanda med lagen. Smaka av med salt. Finhacka persiljan och vänd ner den.
4.Wallenbergare: Blanda färs, grädde och ägg. Krydda med salt och peppar.
5.Forma färsen till 4 biffar och panera dem i ströbröd. Stek dem i matfettet i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida. Stek dem sedan klara mitt i ugnen ca 12 minuter.
6.Servera de nystekta biffarna med puré och gurka.
Lycka till
/Carina
Vitlöksstekt kyckling med krämig risotto
4 portioner
1.Sätt ugnen på 175°C.
2.Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk olivolja i en gryta. Tillsätt ris och fräs ca 1 minut tills det blivit glansigt.
3.Sänk värmen och tillsätt citronsaft och varm buljong i omgångar tills riset är genomkokt men fortfarande har en liten ”tuggig” kärna. Rör hela tiden så att risotton blir riktigt krämig.
4.Salta och peppra kycklingen. Bryn runtom i 1 tsk olivolja tillsammans med krossad vitlök.Stek klart mitt i ugnen ca 15 minuter.
5.Smaka av risotton med salt, peppar och lite citronsaft. Tillsätt eventuellt mer vatten,risotton ska vara riktigt lös och krämig. Rör i osten strax innan servering.
6.Blanda vinäger och 1 tsk olivolja i en skål, krydda med salt och peppar. Vänd ned salladen och tomaterna.
7.Servera risotto och kyckling med salladen.
Lycka till
/Carina
Paprikasoppa med västerbottenstoast
4 portioner
Lycka till
/Carina
Krämig räkpasta med körvel
4 portioner
1.Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2.Skiva salladslökarna.
3.Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp den. Fräs salladslöken mjuk i olivoljan utan att den får färg. Rör ner tomatpurén och låt den fräsa med 1 minut under omrörning. Rör i grädden och räklagen.
4.Låt såsen koka ca 3 minuter. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
5.Plocka kronorna av körveln och strimla dem.
6.Lägg räkorna och körveln i såsen. Låt räkorna bli varma och blanda sedan med den nykokta pastan och servera.
Lycka till
/Carina
Teriyakibuljong med viltskav
4 portioner
1 morot
250 g champinjoner
1/2 påse (ā 125 g) salladslök
300 g savoykål
1 1/2 dl teriyakisås
5 dl vatten
2 tsk sambal oelek
1 köttbuljongtärning
2förpackningar (ā 204 g) viltmästarskav
250 g äggnudlar
1. Skala och skiva moroten.Klyfta champinjonerna.Strimla salladslöken och savoykål.
2.Koka upp teriyakisåsen med vatten,sambal oelek och buljongtärningen i en kastrull.
Lägg i morot och viltskav.Låt koka upp och dela viltskaven i mindre bitar med hjälp av en gaffel.Låt skjuda ca 5 minuter.
3.Tillsätt champinjoner och skjud ytterligare ca 5 minuter.Lägg i salladslöken och kålen,ta av kastrullen från värmen.Låt dra någon minut under lock.
4.Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
5.Blanda ner nudlarna i grytan och servera.
Lycka till
/Carina
Hajkbanan med glass
4 portioner
4 bananer
100g choklad
Vaniljglass
1.Sätt ugnen på 200 C
2.Skär ett längsgående snitt i bananerna
3.Bryt bitar av chokladen och tryck ned dessa i snittet på bananerna
4.Ställ bananerna med chokladen i en ugnssäker form i nedre delen av ugnen ca 10 minuter
5.Servera bananen med glass
Lycka till
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 | 20 |
21 | 22 | 23 |
24 | |||
25 | 26 | 27 |
28 | ||||||
|