Alla inlägg under februari 2013

Av Carina Andersson - 17 februari 2013 14:38

 

Blåbärskompott med lime- och kardemummakvarg


4 portioner


Ingredienser

  • 225 g frysta blåbär
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 250 g kvarg med vaniljsmak
  • 1   lime
  • 1/2 tsk malen kardemumma

1.Tina blåbären tillsammans med sockret i en kastrull på svag värme. Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner den i blåbären. Koka upp under omrörning.



2.Blanda kvargen med finrivet limeskal och kardemumma.


3.Servera kompotten ljummen med lime- kardemummakvargen.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 17 februari 2013 14:30

 

Italiensk karré med gremolata

4 portioner


Ingredienser

  • 900 g fast potatis
  • Sesamfrön
  • 1   gul lök
  • 2   vitlöksklyftor
  • 1   morot
  • 400 g plommontomater
  • 4 skivor fläskkarré
  • salt och peppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör eller margarin
  • 5 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)

Gremolata

  • 1   vitlöksklyfta
  • 1/2   kruka bladpersilja
  • 1   citron
  • 1 1/2 msk olivolja


1.Sätt ugnen på 225 c.

Skölj och dela potatisen på mitten.Lägg potatisen i en ugnsfastform,ringla över olja,salt och sesamfrön.

30 minuter i ugnen.


2.Skala och finhacka lök och vitlök och tärna moroten.Grovhacka plommontomaterna.


3.Krydda köttet med salt och peppar och pudra över mjölet.


4.Hetta upp matfettet i en gryta. Bryn köttet runt om. Lägg över på ett fat. Tillsätt lök, vitlök och morot i grytan. Fräs ett par minuter tills det börjat mjukna. Häll ner tomathacket och buljongen. Lägg i fläskkarrén, sätt på locket och sjud ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.


5.Gremolata: Skala och riv vitlöken. Grovhacka persiljan och riv skalet av citronen. Blanda vitlök, persilja och citronskal med olivoljan.


6.Ringla gremolatan över karrén och servera med potatis och citronen skuren i klyftor.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 14 februari 2013 18:29

 

Vilda Wallenbergare


4 portioner


Ingredienser

  • 500 g viltfärs

Puré

  • 500 g rotselleri
  • 400 g potatis
  • 2   morötter
  • 2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 1 msk smör eller margarin
  • salt och svartpeppar

Gurka

  • 2 msk ättiksprit (12%)
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1   gurka
  • 1/2   kruka bladpersilja

Wallenbergare

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1   ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk smör eller margarin



1.Sätt ugnen på 150˚C.


2.Puré: Skala rotselleri, potatis och morötter. Skär rotsellerin och morötterna i bitar hälften så stor som potatisen. Koka rotsakerna mjuka i saltat vatten. Häll av och mixa rotfrukterna tillsammans med varm mjölk och matfett. Mixa riktigt slät. Smaka av med salt och peppar.


3.Gurka: Rör ihop ättikssprit, socker och vatten. Skiva gurkan tunt och blanda med lagen. Smaka av med salt. Finhacka persiljan och vänd ner den.


4.Wallenbergare: Blanda färs, grädde och ägg. Krydda med salt och peppar.


5.Forma färsen till 4 biffar och panera dem i ströbröd. Stek dem i matfettet i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida. Stek dem sedan klara mitt i ugnen ca 12 minuter.


6.Servera de nystekta biffarna med puré och gurka.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 13 februari 2013 18:21

 

Vitlöksstekt kyckling med krämig risotto


4 portioner


Ingredienser

  • 1   gul lök
  • 1 msk + 2 tsk  olivolja
  • 3 dl avorioris (eller arborioris)
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 8 dl hönsbuljong (vatten och 2 buljongtärningar eller 3 msk fond)
  • 1 1/2 dl riven västerbottensost
  • 4   kycklingfiléer
  • salt och svartpeppar
  • 2   vitlöksklyftor
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 tsk balsamicovinäger
  • 65 g salladsmix

1.Sätt ugnen på  175°C.


2.Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk olivolja i en gryta. Tillsätt ris och fräs ca 1 minut tills det blivit glansigt.


3.Sänk värmen och tillsätt citronsaft och varm buljong i omgångar tills riset är genomkokt men fortfarande har en liten ”tuggig” kärna. Rör hela tiden så att risotton blir riktigt krämig.


4.Salta och peppra kycklingen. Bryn runtom i 1 tsk olivolja tillsammans med krossad vitlök.Stek klart mitt i ugnen ca 15 minuter.


5.Smaka av risotton med salt, peppar och lite citronsaft. Tillsätt eventuellt mer vatten,risotton ska vara riktigt lös och krämig. Rör i osten strax innan servering.


6.Blanda vinäger och 1 tsk olivolja i en skål, krydda med salt och peppar. Vänd ned salladen och tomaterna.


7.Servera risotto och kyckling med salladen.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 februari 2013 19:20

 

Paprikasoppa med västerbottenstoast


4 portioner


Ingredienser

  • 1   gul lök
  • 2   röda paprikor
  • 2   gula paprikor
  • 1 tsk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 l kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • salt och peppar
  • 3   tomater
  • 4   toastbröd
  • 1 1/2 dl riven västerbottensost
  • 380 g kokta stora vita  bönor
  • 1/2   påse (ā 125 g)  salladslök
  • 1/2   kruka körvel
  • 1   citron
  • 1 tsk olivolja

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikorna i strimlor.
  3. Fräs löken och paprikan mjuk i olivoljan.
  4. Tillsätt krossade tomater och buljong, koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva tomaterna och lägg dem på brödskivorna. Krydda med salt och peppar och strö på osten. Gratinera dem i ugnen i 10-15 minuter eller tills de fått fin färg.
  6. Skölj bönorna och låt dem rinna av i en sil.
  7. Ansa och skiva salladslöken och hacka körveln. Riv skalet av citronen.
  8. Blanda bönor, salladslök, körvel, citronskal med olivoljan. Lägg ner bönblandningen i soppan.
  9. Häll upp soppan i skålar och servera med toasterna.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 11 februari 2013 18:50

 

Krämig räkpasta med körvel

4 portioner


Ingredienser

  • 4   portioner pasta (gärna linguini)
  • 1/2   förpackning (ā 125 g)  salladslök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl lag (från räkorna)
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1/2   kruka körvel
  • 280 g räkor

1.Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.


2.Skiva salladslökarna.


3.Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp den. Fräs salladslöken mjuk i olivoljan utan att den får färg. Rör ner tomatpurén och låt den fräsa med 1 minut under omrörning. Rör i grädden och räklagen.


4.Låt såsen koka ca 3 minuter. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.


5.Plocka kronorna av körveln och strimla dem.


6.Lägg räkorna och körveln i såsen. Låt räkorna bli varma och blanda sedan med den nykokta pastan och servera.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 10 februari 2013 19:45

 

Teriyakibuljong med viltskav


4 portioner

1 morot

250 g champinjoner

1/2 påse (ā 125 g) salladslök

300 g savoykål

1 1/2 dl teriyakisås

5 dl vatten

2 tsk sambal oelek

1 köttbuljongtärning

2förpackningar (ā 204 g) viltmästarskav

250 g äggnudlar


1. Skala och skiva moroten.Klyfta champinjonerna.Strimla salladslöken och savoykål.


2.Koka upp teriyakisåsen med vatten,sambal oelek och buljongtärningen i en kastrull.

Lägg i morot och viltskav.Låt koka upp och dela viltskaven i mindre bitar med hjälp av en gaffel.Låt skjuda ca 5 minuter.


3.Tillsätt champinjoner och skjud ytterligare ca 5 minuter.Lägg i salladslöken och kålen,ta av kastrullen från värmen.Låt dra någon minut under lock.


4.Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.


5.Blanda ner nudlarna i grytan och servera.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 10 februari 2013 19:32

 

Hajkbanan med glass


4 portioner


4 bananer

100g choklad

Vaniljglass


1.Sätt ugnen på 200 C


2.Skär ett längsgående snitt i bananerna


3.Bryt bitar av chokladen och tryck ned dessa i snittet på bananerna


4.Ställ bananerna med chokladen i en ugnssäker form i nedre delen av ugnen ca 10 minuter


5.Servera bananen med glass


Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards