Sparrisrisotto med halstrad lax
4 portioner
Sparrisrisotto
- 1 1/2 l vatten
- 4 msk kycklingfond
- 1 gul lök
- 1 msk olja
- 3 dl arborioris
- 1 tsk timjan
- rivet skal av 1 citron
- salt och peppar
- 75 g sockerärter
- 250 g färsk grön sparris
- 50 g parmesanflarn
- 600 g färsk lax
Så här gör du
- Risotto: Koka upp vatten och fond.
- Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan i en gryta. Tillsätt riset och fräs ca 1 minut. Tillsätt en slev kokande buljong och timjan i riskastrullen. Tillsätt sedan buljong i omgångar och låt det sakta koka in i riset under omrörning tills riset är genomkokt men fortfarande har en lite ”tuggig” kärna.
- Ansa sockerärter och sparris och skär i bitar. Koka dem några minuter i saltat vatten. Låt vattnet rinna av. Grovhacka parmesanen.
- Skär laxen i portionsbitar. Strö lite salt i en varm stekpanna och stek sedan laxen ca 3 minuter på varje sida.
- Smaka av risotton med citronskal, salt och peppar. Rör ner sockerärter, sparris och parmesan strax före servering.
- Servera risotton med den stekta laxen.
Lycka till
/Carina