Alla inlägg under november 2013

Av Carina Andersson - 20 november 2013 18:48

  

Paprikayoghurt med torsk


4 portioner



Ingredienser

  • 600 g torskfilé
  • 900 g potatis (gärna Marilyn)
  • salt och peppar
  • 500 g grillade paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm peppar
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 kruka persilja
  • 1 dl matyoghurt
  • 65 g machesallad

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Koka potatisen i saltat vatten.
  • Skär paprikorna i mindre bitar.
  • Skala och hacka vitlöken. Fräs försiktigt vitlök och de torra kryddorna i olivoljan i en kastrull tills vitlöken är mjuk.
  • Lägg paprikan i kastrullen och fräs ytterligare ca 3 minuter och låt svalna.
  • Skär torsken i portionsbitar, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • Grovhacka persiljan och rör ned i paprikafräset tillsammans med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera potatisen med torsk, paprikayoghurten och mâchesallad.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 20 november 2013 18:45

  

Majs- och currysoppa och tortillas med bönkräm


4 portioner



Ingredienser

Soppa

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 spansk peppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk curry
  • 2 förp majskorn (ā 340 g)
  • 1 l höns- eller grönsaksbuljong (vatten och buljongtärningar eller motsvarande mängd fond)
  • 400 ml kokosmjölk
  • salt och peppar
  • 1/2 kruka koriander

Bönkräm

  • 380 g kokta vita bönor
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 lime
  • 1 tsk spiskummin
  • salt och peppar
  • 200 g tortillachips chili

Gör så här:

  • Soppa: Skala och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och hacka spansk peppar. Fräs grönsakerna ihälften av olivoljan. Tillsätt curryn efter någon minut och låt fräsa med.
  • Låt majskornen rinna av. Blanda dem med fräset. Tillsätt buljongen och låt det koka ca 6 minuter. Mixa majsen slät. Tillsätt kokosmjölken och låt det koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • Bönkräm: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa dem med vatten, olivolja, pressad limesaft och spiskummin. Späd ev. med mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
  • Hacka koriandern och strö över soppan. Servera soppan med bönkrämen och tortillachipsen.

 


Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 20 november 2013 18:37

  

Nutella pannacotta


5 portioner


Ingredienser:

5 dl vispgrädde

5 msk nutella

3 gelantinblad

1 vaniljstång

3 passionsfrukter


Gör så här:

Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.

Koka upp grädden med vaniljstången.Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna.Lägg i nutella och blanda tills nutellan är smält.Tag upp gelantinbladen och krama ur vattnet,lägg gelantinen i den varma grädden med nutellan.

Blanda om väl och fördela i fem glas.Låt stå i kylen minst fyra timmar.

Servera med passionsfrukt.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 10 november 2013 13:30

  

Älgfärsjärpar med trattkantarellsås


4-6 personer


Ingredienser:

800 g älgfärs (eller annan viltfärs)

1 gul lök

1/2 dl ströbröd

1 ägg

1 dl vispgrädde

1 msk viltfond

3 skivor bacon,finhackad

1 tsk torkad rosmarin

1 msk dijonsenap

1 tsk stött grönpeppar

salt och svartpeppar


Sås:

ca 200 g trattkantareller

smör

2 1/2 dl vispgrädde

2 tsk viltfond

1 msk japansk soja

2 msk tranbärsgelé

3 msk portvin

1 tsk citronsaft

1 tsk grönpeppar

1 tsk rosmarin

salt och peppar


Gör så här:

Hacka löken och stek deni smör tills den är mjuk och fått lite färg.

Blanda väl med resten av ingredienserna.Fukta händerna och forma avlånga järpar.

Lägg i  en ungsfast form. 200 grader i ca 10-15 minuter.

Stek under tiden svampenlätt i smör.Tillsätt grädde,viltfond,soja,gelé,portvin,citronsaft,rosma

rin och grönpeppar.

Låt koka i hop tills såsen tjocknar något.Smaka av med salt och peppar.

Servera järparna med sås och pressad potatis.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 10 november 2013 13:20

  

Cheesecake med mango och passion


10-12 bitar


Ingredienser:

Digestivebotten150 g Digestivekex
60 g smält smör


Cheesecakefyllning300 g Philadelphiaost
250 g ricotta
4 dl vispgrädde
1,75 dl strösocker
1 tsk rivet citronskal
250 g mango


Dekoration 3 st passionsfrukter


Gör så här

1. Digestivebotten
Mixa kexen till fina smulor.

2. Blanda smulorna med smält smör och tryck ut degen i botten på en springform, 18–24 cm i diameter. Låt stå i kylen i 20 minuter.

3. Cheesecakefyllning
Vispa ihop philadelphiaost, ricotta, grädde, socker och citronskal.

4. Smeten ska börja tjockna men ändå vara så pass lös att den går att hälla.

5. Häll smeten över bottnen.

6. Skala mangon, ta bort kärnan och skär fruktköttet i bitar.

7. Mixa det till en puré.

8. Ringla mangopurén över cheesecakesmeten och rör sedan om med en sked för att fördela purén i formen.

9. Låt tårtan stå övertäckt med plastfolie i frysen i 6 timmar.

10. Dekoration
Ta ut tårtan ur frysen cirka 30 minuter före servering.

11. Dela passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet över tårtan.


 


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 6 november 2013 18:30

  

Älgfärs soppa


4 portioner


Ingredienser:

500 g älgfärs

1 purjolök

2 morötter

2 röda paprikor

1 l vatten

1 förpackning krossade tomater

1/2 tomatpure

2 grönsaksbuljongtärningar

2 msk paprika pulver

salt och peppar efter smak

Olja

3 msk hackad färsk persilja


Creme fraiche

2 vitlöksklyftor



Gör så här:

Skiva purjolöken och fräs den i olja.Stek sedan färsen,krydda med paprika pulver.

Skala morötterna,skär morötter och paprika i önskad storlek.Lägg allt i en gryta.Häll i krossade tomater,vatten och buljong.

Låt allt koka 10-15 minuter.Smaka av med tomatpure,salt och peppar.Strö över hackad persilja innan servering.

Blanda creme fraiche med vitlök.Servera med soppan.


  


Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 5 november 2013 19:25

  

Pastalåda med bresaola


4 portioner


Ingredienser:

  • 100g mozzarella
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • salt och peppar
  • 250 g kvarg (10 %)
  • 2 förp krossade tomater (ā 500 g)
  • 400 g torkade lasagneplattor
  • 140 g skivad bresaola
  • 65 g salladsmix

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Skär mozzarellan i ca 1/2 cm tjocka skivor.
  • Skala och hacka vitlöken. Stek vitlöken i hälften av olivoljan i en stor stekpanna. Tillsätt rosmarin, tomatpuré, socker och vatten. Låt koka ihop ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar.
  • Rör ner kvargen och de krossade tomaterna och koka ca 5 minuter.
  • Varva lasagneplattor, tomat- och kvargröra och bresaola i en smord, ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (för 4 port). Avsluta med ett lager tomat- och kvargröra och toppa med mozzarellan. Tillaga mitt i ugnen ca 25 minuter.
  • Servera med salladen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 4 november 2013 19:41

  

Torsk- och potatisbrandade med rökta musslor


4 portioner



Ingredienser:

  • 600g torsk
  • 900 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 180 g rökta musslor
  • salt och peppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 1 citron
  • 20 g färsk dill

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Låt musslorna rinna av och hacka dem grovt.
  • Lägg torsken i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar och stek mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • Häll av vattnet från den kokta potatisen och låt den ånga av lite grann.
  • Fräs lök och vitlök mjuk i olivoljan i en vid kastrull och häll sedan i mjölken och låt den bli varm.
  • Tillsätt sedan potatisen. Rör med en slev till en grov puré. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner musslorna.
  • Tvätta och riv skalet fint av halva citronen. Hacka dillen och rör ned den och citronskalet i potatisen.
  • Servera brandaden med torsken och citronen skuren i klyftor.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skapa flashcards