Alla inlägg under mars 2014

Av Carina Andersson - 5 mars 2014 18:17

  

Citronkyckling med jordärtskocksgratäng


4 portioner



Ingredienser:

Potatis- och jordärtskocksgratäng

  • 900 g mjölig potatis
  • 300 g jordärtskockor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Marinad

  • 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 4 kycklingfiléer
  • 1/2 kruka oregano
  • 150 g sugarsnaps

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Gratäng: Skala potatisen, skiva den och (eventuellt) oskalade jordärtskockor. Skala och finhacka vitlöken.
  • Koka upp grädde och mjölk med rotfrukterna och vitlöken. Låt koka ca 5 minuter, rör då och då. Salta och peppra. Häll upp i en ugnssäker form och sätt i övre delen av ugnen 15-20 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
  • Marinad: Skölj och riv det yttersta skalet av citronen. Blanda citronskalet med olivolja, salt och peppar. Lägg ner kycklingen och låt den marinera ca 10 minuter. Repa oreganon och grovhacka.
  • Bryn kycklingen i marinaden i en stekpanna tills den har fin färg, ca 3 minuter på varje sida. Stek den sedan klar mitt i ugnen ca 8 minuter. Rulla den sen i oreganon.
  • Lägg sugarsnaps i kokande saltat vatten koka dem mjuka, ca 3 minuter.
  • Servera kycklingen med gratäng och sugarsnaps.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 4 mars 2014 09:00

  

Semlor

 

16 styckna



Ingredienser

25 g jäst för söta degar

3 dl mjölk

3/4 dl strösocker

1 krm salt

2 tsk nystött kardemumma

1 ägg + 1 ägg till pensling

75 g rumsvarmt smör

ca 9 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning till 10 semlor

250 g mandelmassa + 50 g sötmandlar

ca 1/2 mjölk

3 dl vispgrädde

florsocker



Gör så här:

Smula ner jästen i en skål.Häll över lite av den kalla mjölken.Rör om tills jästen är löst.Ljumma resten av mjölken till 37 grader.Häll den över jästen och tillsätt socker,salt,kardemumma,ägg och smör i bitar.

Tillsätt det mesta av mjölet blandat med bakpulver.Arbeta till en smidig deg,Strö över lite mjöl och låt jäsa 45 minuter under dul

Ta upp degen på mjölat bord.Dela degen i två delar och varje del i åtta bitar.Forma runda bullar.

Lår jäsa på plåt med bakplåtspapper cirka 30 minuter.Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Pensla de färdigjästa bullarna med ägg.Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.


Skär av en trekant längst upp på bullarna när det svalnat.Ta ur inkråmet.Lägg det i en skål.Riv mandelmassa, hacka mandlarna.Blanda med inkråmet och lite mjölk till blandningen blir krämig.

Fyll bullarna.Vispa grädden.Spritsa eller klicka grädden på bullarna.Lägg ´på locket och sikta över florsocker.


Blankare bullar:Genom att blanda ägget med 1 msk vatten och 1 krm salt till penslingen får man en tunnare äggstrykning som går lättare att pensla ut.Bullarna blir då blankare.



Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 4 mars 2014 08:46

  

Gourmetsås


3 portioner



Ingredienser:

3 finhackade schalottenlökar

2 msk finhackad persilja

1 msk margarin

1 1/2 tsk fransk senap

1/2 dl höns buljong

2 dl créme fraich

2 tsk kinesisk soja

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Fräs lök och persilja i margarinet.Tillsätt senap,buljong,créme fraich och soja. Koka i ca 5 minuter,smaka av med salt och peppar.



Lycka till

/Carina



Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skapa flashcards