Alla inlägg under maj 2014

Av Carina Andersson - 14 maj 2014 18:35

  

Spätta med dill- och citronsås


4 portioner


Ingredienser:

  • 800g rödspättafilé
  • 900 g potatis
  • 1 tsk smör eller margarin till formen
  • salt och peppar
  • 150 g sockerärter

Dill- och citronsås

  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ask dill (ā 20 g)
  • 1 citron
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Skala och koka potatisen.
  • Vik eller rulla ihop spättafiléerna och lägg dem i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter tills fisken är klar.
  • Koka sockerärterna mjuka i saltat vatten.
  • Sås: Fräs matfett och vetemjöl någon minut i en kastrull. Späd under omrörning med buljong och grädde. Koka upp och låt såsen sjuda ca 5 minuter. Hacka dillen och pressa saften ur citronen. Rör ner dillen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  • Servera spättan med sås, potatis och sockerärter.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 13 maj 2014 20:06

  

Spenatpannkakor med prosciutto och svamp


4 portioner



Ingredienser:

Pannkakor

  • 65 g babyspenat
  • 4 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl vatten
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk smör eller margarin

Svampsallad

  • 250 g champinjoner
  • 1 dl smetana
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt och peppar

Till servering

  • 160 g hjärtsallat
  • 240 g prosciutto

Gör så här:

  • Pannkakor:Mixa spenat, mjölk och vatten till en slät grön smet med en stavmixer eller i en blender (mixerkanna) och tillsätt sedan äggen.
  • Blanda mjöl och salt. Vispa ner spenatmjölken i mjölblandningen till en slät smet.
  • Svampsallad: Ansa och skiva champinjonerna tunt.
  • Blanda smetana med vinäger och senap. Vänd ner svampen och smaka av med salt och peppar.
  • Pannkakor: Stek 8 pannkakor (för 4 port) i matfettet i en stekpanna.
  • Till servering: Skär salladen i mindre bitar.
  • Servera pannkakorna tillsammans med skinkan, svampsalladen och salladen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 maj 2014 19:11

  

Gazpacho med kräftbaguette


4 portioner



Ingredienser:

Kräftbaguette

  • 4 små baguetter
  • 2 burkar kräftstjärtar (ā 360 g)
  • 1/2 kruka gräslök
  • 250 g kvarg (10 %)
  • salt och peppar

Soppa

  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 1 gurka
  • 5 tomater
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 5 dl iskallt vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar

Gör så här:

  • Kräftbaguette: Grädda baguetterna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Soppa: Skala och grovhacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikorna. Dela gurkan i halvor och skala den ena halvan.
  • Skär hälften av paprikorna och den oskalade gurkan i fina tärningar och spara detta till servering. Skär resten av paprikorna och gurkan i bitar tillsammans med tomaterna.
  • Mixa lök, vitlök och grönsaker slätt i en blender (mixerkanna) eller med en stavmixer. Tillsätt olivolja, vinäger och vatten. Krydda med salt och peppar. Ställ soppan i kylskåp innan servering.
  • Kräftbaguette: Låt kräftstjärtarna rinna av. Hacka gräslök och kräftstjärtar och blanda med kvargen, smaka av med salt och peppar.
  • Fyll baguetterna med kräftröran och servera till soppan.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 11 maj 2014 20:30

  

Passionskaka med frosting



Ingredienser:

4 passionsfrukter

kokosflingor

2 ägg

2 dl rörsocker

2 3/4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tskvaniljsocker

3/4 dl flytande margarin

1 dl mjölk

rivet skal av 1 citron


Frosting:

2 passionsfrukter

200 g Philadelphiaost

100 g rumstempurerat smör

3 dl florsocker

2 msk vit sirap



Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.Smörj och strö en rund kakform,22 ck i diameter,med kokos.

Vispa ägg och socker luftigt.Blanda ner de torra ingredienserna.Rör ner det flytande margarinet,mjölk,citronskal och de urgröpta passionsfrukterna till en jämn smet.Fördela i formen.Grädda i nedre delen av ugnen 25-35 minuter.

Stjälp upp kakan och låt den svalna helt.

Vispa i hop ingredienserna till frostingen.Gröp ur och blanda till sis ner passionsfrukterna.Bred frostingen på kakan.




Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 11 maj 2014 20:19

  

Kryddigt fläskkarré med pak choi


4 portioner



Ingredienser:

Karré

  • 4 skivor benfri karré
  • 1 tsk olja
  • 1 dl vatten

Marinad

  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 3 vitlöksklyfta
  • 2 tsk röd currypasta
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk japansk soja

Nudelsallad

  • 250 g äggnudlar
  • 1 gul paprika
  • ca 250 g pak choi
  • 1/2 ask gräslök (ā 20 g)

Dressing

  • 1 lime
  • 1 msk olja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1/2 dl japansk soja
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Karré:Skär köttet i strimlor.
  • Marinad: Skala och riv ingefäran och vitöken. Blanda samman alla ingredienser. Lägg ner köttet i marinaden låt ligga minst 1 timme.
  • Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Dela och kärna ur paprikan. Strimla den och pak choi. Hacka gräslöken.
  • Dressing: Pressa saften ur limen. Vispa ihop limesaft, olja, sambal oelek och soja i en stor skål.
  • Vänd ner nudlarna i dressingen. Blanda ner grönsakerna och gräslöken. Smaka av med salt och peppar.
  • Karré: Stek köttet i oljan i en stekpanna ca 5 minuter. Häll på vattnet och låt det koka upp. Blanda ner köttet i nudelsalladen och servera.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 11 maj 2014 20:16

  

Stekt lax med sommarsallad


4 portioner



Ingredienser:

  • 900g potatis
  • 1/2 blomkål
  • 150 g sockerärter
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 burk cornichon (ā 340 g)
  • salt och svartpeppar
  • 600 g laxfilé
  • 1 tsk olja
  • 65 g mâchesallad

Gör så här:

  • Skala och koka potatisen.
  • Plocka blomkålen i buketter och koka dem i saltat vatten ca 5 minuter. Lägg ner sockerärterna och låt dem koka med någon minut mot slutet. Låt grönsakerna rinna av och svalna något.
  • Vispa ihop en dressing av senap, vinäger, honung och olivolja i en skål. Låt cornichonerna rinna av. Halvera potatisarna och vänd ner dem i dressingen tillsammans med blomkål, sockerärter och cornichoner. Krydda med salt och peppar.
  • Skär bort skinnet på laxen och dela den i portionsbitar. Stek dem ca 8 minuter i oljan i en stekpanna. Vänd dem då och då. Salta och peppra.
  • Servera laxen tillsammans med sommarsallad och mâchesallad.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 8 maj 2014 21:00

  

Mozzarellaköttbullar med tomatsås


4 portioner



Ingredienser:

 

Köttbullar

  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • ca 100 g mozzarella (med basilika)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1/2 dl soltorkad tomatcrčme
  • ca 500 g nötfärs
  • 1 msk smör eller margarin

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk olja
  • 1 burk körsbärstomater (ā 400)
  • 1 msk soltorkad tomatcrčme
  • salt och peppar
  • 1/2 påse rucola (ā 65 g)
  • 1 dl kokvatten från pastan

Pasta

  • 500 g färsk pasta, gärna fusilloni

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Köttbullar: Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla några minuter. Skär eller riv mozzarellan i bitar. Blanda alla ingredienser till köttbullarna och forma färsen till bollar och lägg i en ugnssäker form smord med lite av matfettet. Sätt in mitt i ugnen ca 7 minuter.
  • Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs all lök i oljan i en stekpanna. Tillsätt tomaterna och tomatcrčmen och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Pasta: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Spara 1 dl av kokvattnet (för 4 port).
  • Köttbullar: Stek köttbullarna i resten av matfettet i en stekpanna tills de får fin färg.
  • Tomatsås: Vänd ner rucolan och kokvatten (från pastan) i tomatsåsen. Blanda såsen med pastan.
  • Servera pastan med köttbullarna.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 6 maj 2014 20:08

  

Halloumisallad med citron- och gurkröra


4 portioner



Ingredienser:

Halloumisallad

  • 3 dl bulgur
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk balsamvinäger
  • ca 300 g halloumiost

Citron- och gurkröra

  • 1 gurka
  • 1/2 citron
  • 250 g kvarg (10 %)
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här:

  • Halloumisallad:Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skala och skiva lök och morötter. Tärna zucchinin.
  • Stek lök, morötter och zucchini i hälften av olivoljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  • Blanda de stekta grönsakerna med bulgur, timjan och balsamvinäger.
  • Tärna halloumin och stek den frasig i resten av olivoljan i stekpannan. Vänd ner i den ljumma halloumisalladen.
  • Citron- och gurkröra: Grovriv gurkan och krama ur vätskan. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften.
  • Blanda gurkan med kvarg, skalad och finriven vitlök och citronskal. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  • Servera halloumisalladen med citron- och gurkröra.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards