Alla inlägg under augusti 2014

Av Carina Andersson - 18 augusti 2014 06:39

  

Kycklingburgare med avokadoröra


4 portioner


Ingredienser:

Potatis och kyckling

  • 500 g sommarpotatis
  • 2 msk olja
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm chilipulver
  • 1/2 tsk salt
  • 4 kycklingfiléer

Lök

  • 1/2 knippe färsklök
  • 3 msk maizena majsstärkelse
  • 2 msk olja

Avokadoröra

  • 2 avokado
  • 1 dl gräddfil
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 citron
  • salt och peppar

Till servering

  • 1 bifftomat
  • 1 grönsallad
  • 4 hamburgerbröd av surdeg

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Potatis och kyckling: Borsta, skölj och skär potatisen i klyftor. Blanda dem med hälften av oljan.
  • Blanda kryddorna och strö dem på kycklingen.
  • Bryn kycklingen i resten av oljan i en stekpanna. Lägg kycklingen och potatisen i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är 72°C.
  • Lök: Ansa och skiva löken. Blanda den med majsstärkelsen. Stek den krispig i oljan i en stekpanna.
  • Avokadoröra: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mosa den med gräddfilen. Pressa ner vitlöken och rör om. Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar.
  • Skiva tomaten och skär salladen grovt.
  • Skiva kycklingen. Varva den med tomat, sallad, lök och avokadoröra mellan bröden. Servera med potatis.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 14 augusti 2014 21:14

  

Filodegsrullar med tzatziki


4 portioner


Ingredienser:

Filodegsrullar

  • 270 g filodeg
  • 150 g fetaost
  • 1/2 kruka persilja
  • ca 500 g kalvfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 4 port ris eller annat gryn

Tzatziki

  • 1/2 gurka
  • 1 tsk salt
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • peppar

Sallad

  • 1/2 knippe rädisor
  • 1/2 gurka
  • 1 grill bifftomat
  • 1 rödlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja

Gör så här:

  • Tina filodegen.
  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Filodegsrullar: Smula fetaosten och grovhacka persiljan. Blanda det med färs, pressad vitlök, salt och peppar.
  • Smält smöret. Gör två rullar. Till varje rulle går det åt tre ark filodeg. Lägg ut tre ark på varandra på en plåt med bakplåtspapper.
  • Fördela hälften av fyllningen mitt på längsta sidan av filodegen. Vik degen över fyllningen från varje långsida. Vänd skarven nedåt. Pensla rullarna med matfettet.
  • Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Tzatziki: Riv gurkan och blanda med saltet, låt stå 2 minuter och pressa sedan ur vätskan. Blanda gurkan med yoghurten och pressa i vitlöken. Smaka av med peppar.
  • Sallad: Skär rädisor, gurka och tomaten i bitar. Skala och skiva löken. Blanda grönsakerna med vinäger och olja, krydda med salt och peppar.
  • Skiva filodegsrullarna och servera med ris, tzatziki och sallad.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 13 augusti 2014 20:40

  

Pumpapasta med basilika och chorizo


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port pasta, gärna tagliatelle
  • 1/2 butternutpumpa
  • 1/2 knippe färsklök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • salt och peppar
  • 2 förp minichorizo (ā 240 g)
  • 65 g mangoldskott

Gör så här:

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär bort skalet från pumpan och gröp ur kärnhuset. Skär den sedan i små tärningar.
  • Ansa och skiva lök och vitlök. Hacka basilikan.
  • Stek pumpan i hälften av olivoljan och tillsätt sedan lök och vitlök. Fräs tills löken är mjuk. Blanda ner citronsaft och basilika. Smaka av med salt och peppar.
  • Stek chorizon i resten av olivoljan i en stekpanna.
  • Rör ner pumpafräset och mangoldskott i den nykokta pastan och servera med chorizon.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 augusti 2014 08:37

  

Silviakaka


Ingredienser:

Kakan:

6 st ägg
6 dl strösocker
3 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver



Glasyr:

200 gram smält margarin
2 dl strösocker
2 st äggulor
4 tsk vaniljsocker
 kokos

Gör så här:

1. Rör ihop ägg och socker pösigt.

2. Tillsätt vattnet och mjölet, blandat med bakpulvret.

3. Grädda i en långpanna, 175 grader, drygt 15 min. Kolla med sticka! Låt svalna.Jag hade smörpapper i långpannan som jag smörjde med smör och strödde kokos.

4. Smält margarinet till glasyren i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser och koka några minuter under ständig omrörning. Ibland skär sig ägget med resten av ingredienserna, så ha på ganska låg värme.

5. Bred ut på kakan och strö på kokos.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 augusti 2014 08:30

  

Halstrad lax med nektarinsalsa


4 portioner


Ingredienser:

500 g laxfiléi portionsbitar utan skin

3/4 msk + 1/2 tsk strösocker

800 g färskpotatis

salt och peppar

Olivolja


Salsa:

2 nektariner

1 kruka dill

1/2 gul lök

1 msk vitvinsvinäger


Pepparrotskräm:

1  bit pepparot,ca 3 cm

2 dl kesella 10%


Gör så här:

Rör i hop 3/4 msk socker,1 tsk salt och 1 krm peppar.Strö blandningen på laxen,låt stå i rumstemperatur ca 20 min.

Skrubba och koka potatisen i lättsaltat vatten,gärna med dillstjälkar.


Salsa:Kärna ur och tärna nektarinerna.Finhacka dillen.Skala och finhacka löken.

Rör ihop nektariner,dill och lök.Tillsätt vinäger, 1/2 tsk socker, 3 msk olja, 2krm salt och 1 krm peppar.

Blanda om och låt stå.


Kräm: Skala och riv pepparoten.Blanda den med kesella, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.


Stek laxen 2-3 min på varje sida.Fördela salsan över laxen.Servera med potatis och pepparotskräm.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 augusti 2014 08:19

  

Kallrökt lax med ljummen potatissallad


4 portioner


Ingredienser:

  • 900g sommar potatis
  • 150 g salladsärter
  • 1/2 knippa rädisor
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 citron
  • 1 msk riven pepparrot
  • 2 dl gräddfil
  • salt och peppar
  • 65 g mâchesallad
  • 400 g kallrökt lax

Gör så här:

  • Borsta och skölj potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten.
  • Koka salladsärterna ett par minuter och spola dem kalla. Dela dem på längden.
  • Skölj och skiva rädisorna. Plocka och grovhacka basilikan.
  • Skölj citronen, riv skalet och skär halva citronen i klyftor. Skala och riv pepparroten. Blanda citronskal och pepparot med gräddfilen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  • Blanda potatis, salladsärter, rädisor, basilika och sallad. Vänd ner gräddfilen.
  • Servera laxen med potatissalladen och citronklyftor.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 5 augusti 2014 19:15

  

Älgfärsbiffar med ugnsgrönsaker och krämig krassecouscous


4 personer



Ingredienser:

500 g älgfärs

2 1/2 dl pärlcouscous

2 knippor grön sparris

500 g körsbärstomater

3 vitlöksklyftor

2 dl matyoghurt

1 msk dijonsenap

3/4 msk vitvinsvinäger

1 ask smörgåskrasse

salt

svartpeppar

olivolja


Gör så här:

Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen.Låt ånga av.

Sätt ugnen på 225 grader.

Ansa sparrisen.Lägg tomater,sparris och hela vitlöksklyftor med skal i en ugnssäker form.Ringla över 1 1/2 msk olja och krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

Tillaga i ugnen ca 15 minuter.

Blanda färsen med 4 msk vatten, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.Forma färsen till åtta biffar.Pensla med 1/2 msk olja och krydda med 1/2 rsk salt och 1 krm peppar.Grilla eller stekbiffarna ca 3 mnuter på varje sida.

Ta vitlöksklyftorna ur formen och ta bort skalen.Mosa dem med en gaffel.Tillsätt yoghurt,2 msk vatten,senap, vinäger,1 tsk salt och 1 krm peppar.Blanda krämen med couscousen.Klipp över krasse,spara lite till garnering.

Servera biffarna med grönsaker och couscous.Strö över resten av krasse.



Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards