Alla inlägg under september 2014

Av Carina Andersson - 21 september 2014 18:55

  

Halstrad lax med salsa romesco


4 portioner


Ingredienser:

4 laxfileér

salt och peppar

Potatis

  • 900 g potatis
  • 2 tsk olja
  • 400 g tomater

Romesco

  • 680 g grillad paprika
  • 1 röd peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl solrosfrö
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 skiva baguette
  • 65 g mâchesallad

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225˚C.
  • Potatis: Dela potatisen på längden och blanda den med oljan, krydda med salt och peppar. Lägg potatisen och tomaterna på en plåt och rosta mitt i ugnen ca 25 minuter.
  • Romesco: Låt paprikan rinna av. Dela och kärna ur chilin. Pressa vitlöken. Blanda det med resten av ingredienserna och mixa. Smaka av med salt.
  • Laxen: Grilla eller stek laxen ca 2-3 minut på varje sida, krydda med salt och peppar.
  • Servera den ljumma laxen med potatis, tomater, romesco och mâchesallad.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 18 september 2014 19:30

  

Krämig broccolisoppa med mejram och salsiccia


4 portioner



Ingredienser:

  • ca 500g broccoli
  • 1 purjolök
  • 1 kruka mejram
  • 2 tsk olja
  • 2 dl vispgrädde
  • 7 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • salt och peppar
  • 600 g salsicciakorv

Gör så här:

  • Sätt på ugnen enligt anvisningen på brödförpackningen.
  • Ansa broccolin och skala stjälken. Skär den i små bitar. Ansa och skiva purjolöken. Hacka mejramen men spara lite till garnering.
  • Fräs broccolin och hälften av purjolöken i hälften av oljan ca 2 minuter i en stor kastrull. Tillsätt mejram, grädde och buljong. Låt koka under lock ca 15 minuter tills broccolin är mjuk.
  • Mixa soppan slät. Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.
  • Grädda baguetten enligt anvisningen på förpackningen.
  • Stek korven i resten av oljan i en stekpanna. Stek med resten av purjolöken mot slutet.
  • Skiva korven och garnera med resten av mejramen.
  • Servera fräset tillsammans med soppan och baguetten.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 18 september 2014 19:15

  

Majs- och ärtpannkakor


4 portioner


Ingredienser:

Pannkakor

  • 410 g kikärter
  • 340 g majskorn
  • 1 rödlök
  • 1 röd peppar
  • 2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 msk olja 

 

Tzatziki

  • 1 gurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl matyoghurt
  • salt och peppar
  • 1/2 påse mangoldskott (à 65 g)


Gör så här:

  • Pannkakor:Låt kikärterna och majsen rinna av var för sig.
  • Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  • Blanda mjölk, mjöl, salt och ägg till en jämn smet.
  • Blanda ner kikärterna i äggsmeten och mixa. Vänd sedan ner majs, lök och chili.
  • Tzatziki: Skala gurkan och skär den i tärningar. Blanda den med pressad vitlök och yoghurt, smaka av med salt och peppar.
  • Plättar: Stek plättar av smeten i oljan i en stekpanna.
  • Servera pannkakorna med tzatziki och mangoldskott


Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 16 september 2014 19:17

Äppelkladdkaka  


10-12 bitar


Ingredienser:

3 ägg
4 ½ dl strösocker
200 g smör, smält
3 ¾ dl vetemjöl
1 ½ msk vaniljsocker
2–3 äpplen


Gör så här:

1.Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt det smälta, varma smöret.

2. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och rör ihop allt till en slät smet. Skala och riv äpplena och blanda ner det i smeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–45 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig (men inte lös) i mitten när den är klar. Vattniga äpplen kan ge lite längre gräddningstid. Känn med en provsticka när kakan är klar beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna innan servering.Servera med vispad grädde.



Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 16 september 2014 19:15

  

Kryddiga viltköttbullar med morotskross


4 portioner


Ingredienser:

Morotskross

  • 1 kg morötter
  • 2 msk smör
  • limesaft
  • salt och peppar

Köttbullar

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 lime
  • 2 msk riven ingefära
  • ca 500 g viltfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 msk spiskummin
  • 2 tsk olivolja
  • 150 g sockerärter

Myntayoghurt

  • 1 kruka mynta
  • 2 dl matyoghurt

Gör så här:

  • Morotskross:Skala och skiva morötterna. Koka dem mjuka i vatten.
  • Köttbullar: Pressa vitlöken i en bunke. Skölj limen och riv skalet fint. Skala och riv ingefäran.
  • Blanda vitlök, limeskal och ingefära med färsen. Krydda med salt, paprikapulver och spiskummin. Forma till köttbullar och stek dem i olivoljan i en stekpanna ca 8 minuter. Vänd dem och då.
  • Morotskross: Häll av vattnet från morötterna och krossa dem med en visp tillsammans med smöret. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
  • Strimla sockerärterna och koka dem ca 2 minuter.
  • Myntayoghurt: Plocka bladen från myntan och strimla hälften. Rör ner den strimlade myntan i yoghurten och smaka av med salt och peppar.
  • Servera köttbullarna med morotskross, myntayoghurt och sockerärter. Garnera med resten av myntan.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 16 september 2014 19:10

  

Kycklinglår med rostad höstsallad


4 portioner


Ingredienser:

Kyckling

  • 450 g palsternackor
  • 1 silverlök
  • 400 g potatis
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 8 kycklinglår
  • 2 päron

Sås

  • 2 msk honung
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 msk vatten
  • citronsaft av 1 citron (1 citron motsvarar 1 msk citronsaft)
  • 1 tsk maizena majsstärkelse

Till servering

  • 1/2 påse röda mangoldskott (à 65 g)
  • 1 dl solrosfrö
  • 150 g fetaost

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  • Kyckling: Skölj och dela palsternackorna på längden. Ansa löken, skär den och potatisen i klyftor. Blanda det med hälften av olivoljan, salt och peppar.
  • Lägg kycklingen och grönsakerna på plåten. Pensla kycklingen med resten av olivoljan, krydda med salt och peppar. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter.
  • Skär päronen i klyftor, lägg dem på plåten och stek ytterligare ca 15 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är 82˚C.
  • Sås: Koka upp honung, vinäger, vatten och citronsaft. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
  • Till servering: Lägg upp kycklingen på ett fat och blanda grönsakerna med mangoldskott och solrosfrö. Smula över fetaosten och ringla över såsen.

Lycka till

/Carina



Av Carina Andersson - 13 september 2014 20:29

  

Älggryta med kantareller & lingon


6 personer


Ingredienser:

  • 1 1/3 kg grytbitar  älg
  • matfett
  • salt och svartpeppar  
  • 3 dl lingon 
  • ca 3 msk vetemjöl
  • 1/4 dl konc viltfond (på flaska)
  • 1 svampbuljon
  • 7 dl vatten
  • 4 gula lökar
  • 400 g kantareller eller annan svamp
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

  • Bryn köttet i omgångar i en panna med matfett. Lägg efter hand över köttet i en gryta. Krydda med salt.
  • Pudra över vetemjölet och vänd runt i grytan.
  • Häll i vatten,buljong och viltfondenKoka sakta under lock.
  • Skala och skär löken i klyftor.Bryn detta. Lägg det i grytan efter 20-30 minuters kokning.
  • Fortsätt koka tills köttet känns riktigt mört - ofta lite längre än man tror. Det är ingen tillfällighet att grytor blir ännu godare när man värmer upp dem en gång till.
  • Bryn svampen och lägg hälften i grytan. Låt den koka med en stund. Spar resten till garnering.
  • Ta upp köttet och håll det varmt.
  • Späd såsen med grädden. Rör ner lingonen och smaka av såsen med lite soja. Låt den koka ihop utan lock i ca 20 minuter och slå den sedan över köttet. Servera med ris.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 8 september 2014 20:15

  

Lax med höstgrönsaker i brynt lingonsmör


4 portioner


Ingredienser:

4 laxfiléer

1 tsk salt

citronpeppar

1 msk rapsolja


Grönsaker:

1 stor morot

1 palsternacka

150 g vitkål

2 rödlökar

150 g smp kokta potatisar

3 dl vatten

50 g smör


Brynt smör:

100 g smör

2 msk lingon


Garnering:

Dill

Flingsalt


Gör så här:

Grönsaker: Skala och skär morot och palsternacka i cm-stora bitar.Skär vitkålen i 2 cm stora bitar.

Skala och skär löken i klyftor.Halvera den kokta potatisen.

Koka upp vatten och smör.Lägg ner grönsakerna,sätt på lock och koka demaldente 4-5 minuter.Ta upp grönsakerna med hålslev och håll dem varma.


Smör:Bryn smöret tills det är lätt brynt och doftar nötigt.lägg i lingonen och ta kastrullen från plattan.


Fisk:Salta och peppra laxfilen och stek den 2 minuter på skinnsidan och stek ytterligare 1 minut.

Lägg grönsakerna på fyra tallrikar.Lägg på laxfilén och häll på lingonsmöret.Garnera med dill och flingsalt.


Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards