Alla inlägg under oktober 2015
Broccoligratäng med bacon och purjolök
4 portioner
Ingredienser:
800 g broccoli
2 paket bacon
1 purjolök
3 ägg
2 dl créme fraiche
1 dl mjölk
100 g smakrik riven ost
smör till formen
salt
peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj broccolin,skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten.
Dela broccolin i mindre bitar,förväll broccolin i kokande lättsaltat vaten max 2 minuter.
Skölj och skvia purjolöken.Skiva baccnskivorna.Stek bacon och purjolök i en het stekpanna.
Smörj en ugnsfast form,varva broccolin,bacon och purjolök.
Vispa i hop créme fraich,mjölk och äggen med osten till en stanning.Smaka av med salt och svartpeppar.
Eventuellt lite muskot.
Grädda gratängen i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter.
Servera gratängen med tomater.
Lycka till
/Carina
Älggryta med nypon
Ingredienser:
1,5 kg älgkött (ex,en stek av innanlår eller bog)
6 dlnyponsoppa
3 dl rödvin
500 g jordärtskocka
2 palstenackor
1 röd paprika
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
3 msk nyponpulver
2 msk viltfond
0,5 dl soja
smör
2 dl vatten
2 dl créme fraiche
Tillbehör:
Ris eller potatis
Gör så här:
Låt ölgköttet ligga framme ca en timme till rumstempererat.
Skala och skiva gullök och vitlök.Sk´är kötteti grytbitar.
Stek kött och lök i en tjockbottnad gryta i smör.
Strö över nyponpulver och rör om.
Späd med nyponsoppa,rödvin,soja,fond och vatten,låt koka försiktigt under lock i 3 timmar.Rör om och späd med vatten om det behövs.
Skala och skiva jordärtskockor,palstenacko och paprika.Blanda ner i grytan och låt puttra ytterliggare 30 minuter.
Smaka av med salt,peppar och tillsätt créme fraich.
Servera älggrytan med ris eller potatis.
Lycka till
/Carina
Savojkåldolmar på älg
Ingredienser:
1 savojkålshuvud
400 g älgfärs
3 dl, kokt ris
1 gul lök
6 enbär
2 dl förvällda, gula kantareller
2 msk svampsoja
Smör
1 msk sirap
salt & peppar
Till servering:
Potatis
Gräddsås
Lingon
Gör så här:
Fräs älgfärsen i en stekpanna med smör och finhackad lök.
Tillsätt krossade enbär,kantareller,soja,salt och peppar.Blanda färsen med riset.
Bryt loss bladen från kålhuvudet och lägg på två rejäla matskedar med färs,rulla i hop till dolmar och lägg i en ugnsfast form.
Pensla dolmarna med en blandning av 50 g smältsmör,1 msk soja och 2 msk sirap.
Låt dolmarna få lite färg i ugnen på 225 grader i 10.15 minuter.
Servera med kokt potatis,gräddsås och lingon.
Lycka till
/Carina
Chilikryddad laxfilé med nudlar i kokossås
4 portioner
Ingredienser:
500 g laxfiléer
1 + 1 vitlöksklyfta
1 tsk + 1tsk sambal oelek
1 lime
250 g risnudlar
1 burk kokosmjölk
2 hönsbuljongtärningar
strösocker
rapsolja
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg laxfiléerna på en plåt med bakplåtspapper.Strö på salt.
Skala och finhacka vitlöksklyftorna.Blanda en vitlöksklyfta, 1 tsk sambal oelek,1 msk socker och 1 msk olja.
Skölj limen i ljummet vatten.Riv skalet och pressa ut saften.
Blanda hälften av skalet med chiliblandningen.Fördela över laxfiléerna.
Stek laxen mitt i ugnen ca 15 minuter.
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Koka upp kokosmjölken med 1 hackad vitlöksklyfta,buljongtärningar,restrerande limeskal,2 msk limesaft och 1 tsk sambal oelek.
När nudlarna är klara lägg ner dem ikokosmjölken.
Servera laxen med nudlarba och sallad.
Lycka till
/Carina
Älgbiff i kokosmjölk med solrosskott
4 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Lycka till
/Carina
Kycklingbiffar med mos
4 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Lycka till
/Carina
Grönärtsoppa med mozzarellatoast
4 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Lycka till
/Carina
Pasta med kräftor och saffran
4 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Lycka till
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
|||
12 | 13 | 14 | 15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 |
29 | 30 |
31 |
||||
|