Alla inlägg under januari 2016

Av Carina Andersson - 24 januari 2016 15:38

  

Apelsin- och jordgubbssmoothie


1 glas


Ingredienser:

2 pressade apelsiner

10-15 jordgubbar

1 bit ingefära


Gör så här:

Mixa och servera



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 17 januari 2016 19:01

  

Älgbiff teriyaki med pak choi och lime


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port ris (gärna jasmin)

Sås

  • 1 dl japansk soja
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl honung eller strösocker
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk majsstärkelse

Grönsaker

  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 lime
  • 1 msk olja
  • salt
  • 1/2 förp stjälkselleri (ā 450 g)
  • 250 g pak choi

Kött

  • ca 500 g älgbiff
  • 1 msk olja
  • 1 msk sesamfrön

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Sås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka såsen 3-5 minuter under omrörning.
  • Grönsaker: Blanda sambal oelek, pressad limesaft och olja i en skål (som grönsakerna får plats i). Smaka av med salt. Ansa selleri, strimla den och pak choi. Vänd ner grönsakerna.
  • Kött: Strimla köttet.
  • Stek köttet i oljan i omgångar i en het stekpanna tills det fått fin färg. Häll på såsen och koka några minuter. Strö sesamfrön på köttet.
  • Servera köttet med ris och grönsaker.
Av Carina Andersson - 17 januari 2016 19:00

  

Saffranscouscous med kräftor och tomat


4 portioner


Ingredienser:

Couscous

  • 4 dl vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 g saffran
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 4 dl couscous
  • 150 g sockerärter
  • 1/2 kruka persilja

Kräftsås

  • 2förp kräftstjärtar i lake (ā 360 g)
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 förp stjälkselleri (ā 450 g)
  • 1 röd peppar
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1 burk körsbärstomater (ā 400 g)
  • 1 citron
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Couscous:Koka upp vatten, buljongtärning, salt, saffran och olivoljan i en kastrull. Dra av från värmen och rör ner couscous och täck med lock.
  • Strimla sockerärterna tunt på längden och hacka persiljan.
  • Innan servering, fluffa upp couscousen med en gaffel och vänd ner sockerärterna och persiljan.
  • Kräftsås: Låt kräftorna rinna av i en sil. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och skiva sellerin. Dela, kärna ur och hacka chilin.
  • Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan i en kastrull. Häll på tomaterna och låt sjuda ca 5 minuter.
  • Riv skalet av citronen och pressa ur saften.
  • Rör ner kräftorna i tomatsåsen tillsammans med citronskal och -saft och låt det bli varmt, men låt det inte koka. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera kräftsåsen med couscousen.
Av Carina Andersson - 16 januari 2016 08:29

  

Filmjölksbröd med torkad frukt och nötter


1 limpa


Ingredienser:

4 dl filmjölk

1,5 dl mörk sirap

4 dl vetemjöl

3,5 dl grovt rågmjöl

2 dl havreryn

1,5 tsk bikarbonat

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk salt

1 dl torkade aprikoser

1 dl torkade blåbär

1 dl valnötter

1 dl hasselnötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, smöra en brödform.

Häll filmjölk i en bunke, tillsätt sirap.

Blanda alla torra ingredienser,nötter och torkad frukt i en annan bunke och tillsätt mjölblandningen i filmjölken,lite i taget.

Rör med en slev,degen skall vara kletig och lite svårhanterlig.

Häll degen i brödformen,strö över lit rågmjöl och placera den mitt i ugnen ca 40-45 minuter.



Lycka till

/Carina

Rör runt allt

Av Carina Andersson - 16 januari 2016 08:25

  

Kycklingklubba med svartrötter och äppelgräddsås


4 portioner


Ingredienser:

Kyckling

  • 4 kycklingklubbor
  • 1/2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar

Rotfrukter

  • 375 g svartrötter
  • 500 g palsternackor
  • 450 g potatis (gärna cecile)
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 kruka persilja

Sås

  • 1 gul lök
  • 1 rött äpple
  • 1/2 msk olja
  • 2 dl vatten
  • 1/2 kycklingbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk timjan

Gör så här :

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Kyckling: Bryn kycklingklubborna med olivolja i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg dem på en ugnsplåt. Sätt in plåten samtidigt som rotfrukterna och stek i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
  • Rotfrukter: Skala och skär svartrötterna i ca 10 cm långa bitar och lägg dem i kallt vatten för att de inte ska bli bruna. Skala palsternackorna och skär dem och potatisen i klyftor.
  • Blanda svartrötter, palsternackor och potatis med olivolja på en plåt. Salta och peppra. Tillaga i övre delen av ugnen samtidigt som kycklingen, ca 30 minuter.
  • Hacka persiljan och strö den över rotfrukterna.
  • Sås: Skala och hacka lök och äpple. Fräs dessa i olja i en kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärning, grädde och timjan Koka ca 10 minuter. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar.
  • Servera kycklingen med de rostade rotfrukterna och såsen.

Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 15 januari 2016 07:19

  

Choklad chiapudding


1 portion


Ingredienser:

2 dl mandelmjölk

3 msk chiafrön

2 tsk raw kakao pulver

1 krm kanel

1 krm äkta vaniljpulver


Tillbehör:

Blåbär

Hasselnötter


Gör så här:

Blanda i hop alla ingredienser och låt det stå i kylskåpet minst tre timmar.

Servera med valfri tillbehör.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 13 januari 2016 17:36

  

Krämig majspasta med soltorkade tomater


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port pasta (gärna trottole)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 förp majskorn (ā 340 g)
  • 1 röd peppar
  • 1 burk soltorkade tomater (ā 200 g)
  • salt och peppar

Till servering

  • 240 g antipasto

Gör så här:

  • Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
  • Koka upp grädden med majskornen inklusive spadet. Mixa slätt. Häll tillbaka i kastrullen.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Dela och kärna ur chilin, strimla den och tomaterna. Blanda ner det i såsen och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera pastan med sås och antipasto.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 januari 2016 18:37

  

Paprikasoppa med pizzagrissini


4 portioner


Ingredienser:

Paprikasoppa

  • 4 röda paprikor
  • 1 röd peppar
  • 1/2 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 morötter
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 l kycklingbuljong (vatten + tärning eller fond)
  • 2 dl crčme fraiche
  • salt och peppar
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 kruka oregano
  • 1 förp vita bönor (ā 380 g)

Pizzagrissini

  • 1 förp pizzadeg av surdeg (ā 400 g)
  • 1 dl tomatpuré
  • 1/2 kruka oregano
  • 1 dl riven ost

Gör så här :

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Paprikasoppa: Dela, kärna ur och strimla paprikor och chili. Ansa och skiva purjolök, vitlök och morötter. Bryn alla grönsaker i olivolja i en kastrull. Tillsätt tomatpuré mot slutet och låt den fräsa med någon minut.
  • Häll på buljongen och koka ca 10 minuter eller tills morötterna är mjuka.
  • Mixa soppan helt slät i en mixer.
  • Häll tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt crčme fraiche och koka upp. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  • Ansa och strimla purjolöken fint. Hacka oregano och blanda med purjolök. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ner lök och bönor i soppan vid serveringen.
  • Pizzagrissini: Tryck ut pizzadegen på ett bakplåtspapper. Bred tomatpuré över hela degen. Hacka oregano och strö på. Lägg ost över halva degen. Vik den tomma deghalvan över den andra och tryck till lätt. Skär degen i 2 centimeter breda remsor och tvinna dem. Lägg dem på plåten.
  • Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
  • Servera soppan med pizzagrissini.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards