Alla inlägg under januari 2016
Hallon och chokladpaj
ca 12 bitar
Ingredienser:
Fyllning
ca 400 g hallon
2–3 tsk potatismjöl
1–2 msk strösocker
Smuldeg
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
¾ dl strösocker
1 nypa salt
125 g smör, rumsvarmt
Garnering
150 g mörk eller ljus choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda hallon med potatismjöl och strösocker och bred ut dem i en smörd pajform, ca 24–26 cm i diameter.
2. Smuldeg: Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg.
3. Fördela smuldegen över bären.
4. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min.
5. Hacka chokladen grovt och strö den över pajen när den fortfarande är varm. Låt den svalna.
Lycka till
/Carina
Schweizerrulle med skinka och blomkål/broccolimos
4 portioner
Ingredienser:
Smaka av med salt,vitpeppar och örtsalt.Servera schweizerrullen med moset.
Lycka till
/Carina
Älgfilé med frasig potatisbakelse och rödvinssky
4 portioner
Ingredienser:
Älgfilé
salt
peppar
smör
Potatisbakelse:
4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg på rulle)
8- 10 kokta kalla potatisar
150 g färskost ( valfri smak)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost
Rödvinssky:
3 scharlottenlökar
1 msk socker
2 1/2 dl rödvin
2 1/2 msk kalvfond
2 dl vatten
4 krm salt
1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)
Gör så här :
Ta fram älgfileén i tid och låt den ligga framme tills den blir rumstempurerad.
Ställ ugnen på 150 grader. Salta fileén och krydda med lite peppar.
Smörstek den så att det får fin yta, och lägg den i ugnen på en ugnsform och ha koll på temperaturen ( vid 55- 57 grader ) lite till om ni vill ha den mer välstekt.
Potatisbakelse:
Under tiden gör du potatisbakelserna, grovriv den kokta potatisen och blanda ihop med färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost.
När köttet har nått sin temperatur så ska den vila i tio minuter ( och då ökar den ytterligare i temperatur) .
När du tagit ut fileén så vrider du upp ugnen på 225 grader och gräddar snabbt smördegspaketen till frasiga potatisbakelser.
Rödvinssky:
Skala och skiva löken.
Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt. Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter.
Häll i fond + vatten och koka ihop. Smaka av med salt. Sila bort löken när smaken är bra.
Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Lycka till
/Carin
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 | 27 |
28 | 29 |
30 |
31 | |||
|