Alla inlägg under januari 2017

Av Carina Andersson - 12 januari 2017 18:30

  

Grönsakspaj med paprikasallad


4 portioner


Ingredienser:

Paj

  • 1/2 rödlök
  • 380 g kokta kikärter
  • 1/2 förp grillad paprika (ā 530 g)
  • 1 msk olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • salt och peppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 250 g sojabönor
  • 1 förp pajdeg (ā 230 g)
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 125 g mozzarella

Sallad

  • 1 cosmopolitansallad
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 kruka oregano
  • 1/2 förp grillad paprika (ā 530 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 125 g mozzarella

Gör så här:

  • Paj:Tina sojabönorna.
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Skala och hacka rödlöken grovt.
  • Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt rinna av. Låt paprikan rinna av ordentligt, lägg den gärna på hushållspapper så att den inte blir för blöt. Skär den i små bitar.
  • Stek löken i oljan i en stekpanna tills den får färg och har mjuknat. Pressa i vitlöken och strö på timjan. Smaka av med salt, peppar och vinäger och låt det koka ihop någon minut. Tillsätt kikärtor, sojabönor och paprikan.
  • Lägg pajdegen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Fördela grönsakerna på degen. Vispa upp äggen med mjölken och häll blandningen över grönsakerna och riv över mozzarellan.
  • Sätt in pajen i nedre delen av ugnen och grädda ca 25 minuter.
  • Sallad: Skär salladen i bitar. Skala och skiva löken. Hacka oreganon. Blanda allt till salladen med olivolja och vinäger. Salta och peppra.
  • Riv eller skär mozzarellan.
  • Servera pajen med salladen och garnera med mozzarellan.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 9 januari 2017 19:15

  

Gyros på vildsvin med fetaost och tomat


4 portioner


Ingredienser:

  • 4 port ris

Sallad

  • 4 tomater
  • 150 g fetaost
  • 1 tsk olja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1/2 kruka oregano

Gyros

  • 380 g kokta kidneybönor
  • 1/2 purjolök
  • ca 600 g vildsvinskotlett
  • 1 msk olja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 dl vatten

Gör så här :

  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Sallad: Skär tomaterna i klyftor. Smula osten. Blanda och häll över olja och vinäger. Salta och peppra. Garnera med oregano.
  • Gyros: Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av. Ansa och skiva purjolöken. Strimla köttet.
  • Stek lök och kött i oljan i en stekpanna. Krydda med alla kryddor och pressa i vitlöken. Tillsätt bönor,tomatpuré och vatten och koka upp.
  • Servera köttet med ris och tomat- och fetaostsallad.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 1 januari 2017 19:15

     

Vildsvinsfilé med hasselbackspotatis,ugnsrostade tomater & irish coffeesås

 

4 portioner


Ingredienser:

2 Vildsvinsfilčer

1 msk rapsolja

1 msk smör

salt

peppar


Hasselbackspotatis:

4 - 6jämnstora fasta potatisar

2 msk smör eller margarin

1/2 tsk salt

ströbröd


1 ask körsbärstomater


Några kvistar timjan


Irish coffeesås:

1 dl kallt,starkt kaffe

1/2 msk majsstärkelse

2 dl vispgrädde

1 msk kalvfond

1 tsk rårörsocker

1 msk whisky

salt

peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader.Stek vildsvinsfilén runt om i smör och olja.Krydda med salt och peppar.

Stick in en köttermometer från kortsidan in i köttet.

65°C - ett saftigt resultat med ljusrosa färg. Vinnaren!
60°C - ger ett "blodigare" kött som har lite sladdrig konsistens.
70°C - blir det i torraste laget.

Tag ur köttet och låt det vila i bakplåtspapper.


Hasselbackspotatis:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.

Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält matfett och ställ in dem mitt i ugnen, ca 20 min.

Lägg in körsbärstomaterna när det återstår 15 minuter kvar av potatisen.

Ta ut dem och pensla en gång till med matfett. Strö över lite salt och ströbröd. Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.


Irish coffeesås:

Häll kaffet i en kastrull.Vispa i majsstärkelse.Tillsätt grädde,fond och socker.

Låt såsen koka upp under vispning och låt sedan koka i tre minuter.

Smaksätt med whisky,salt och peppar.


Skär filén i önskade storleksbitar.Servera köttet med hasselbackspotatis,ugnsrostade tomater och irish coffeesås dekorera med en kvist timjan.



Smaklig måltid

/Carina


Från skog till bord.


Jag sköt detta vildsvin och fick nu möjlighet att även tillaga det.

Av Carina Andersson - 1 januari 2017 18:45

  

Hjortbiff med morotspuré, portabello, aigre doux sås, rostade rotsaker


4 portioner


Ingredienser:

ca 1 kg Hjort ryggbiff

Salt

Peppar

2 msk Smör

2 msk rapsolja


Morotspurč:

4 st stora morötter

3 msk creme fraiche

2 msk smör

salt


 
Rostad morot och palsternacka:
2 st stora morötter
2 st stora palstenackor
1 tsk olja
peppar
salt
 
 
Portabello:
4 st portabellosvampar
1 kvist timjan
1 msk smör
1 tsk sherryvinäger
 
 
Aigre doux-sås:
1 dl rödvin
1 dl strösocker
1 dl balsamvinäger
3 msk oxfond
montering - 200 g smör,1 krm citronsaft, smaksätt med örter eller kryddor
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.Stek ryggbiffen runt om i smör och olja.Krydda med salt och peppar.Sätt in en termometer från kortsidan rätt in i biffen.Låt kötter vara i ugnen tills den får en temperatur på 55 grader.Tag ur köttet och linda in det i folie låt det vila medans du tillagar det andra.
 
Aigre doux-sås:

Blanda socker, vin, balsamvinäger och oxfond i en kastrull. Koka på hög värme tills ca 1/3 av vätskemängden återstår. Konsistensen ska vara lite trögflytande, men absolut inte som kola. (I det första steget kan du även koka med ett par rosmarinstjälkar, hela enbär eller någon annan god smaksättning som du sedan lyfter ur såsen.)

Plocka ut eventuella hela kryddor eller örter, sänk värmen till en låg temperatur. Nu är det dags att ”montera” såsen, vilket betyder att du under konstant vispning tillsätter rumstempererat smör i små tärningar. Tillsätt 1-2 tärningar åt gången och vispa tills de smält samman med såsen. Det är viktigt att såsen inte har för hög värme nu, för då kommer såsen att spricka d v s att fettet i smöret kommer att separera från resten av såsen.

Smaka av såsen under tiden och sluta montera smör i såsen när du tycker att den har en bra balans mellan sötma, syra och fyllighet.


Morotspuré:

Skala och dela morötter i grova bitar. Koka i saltat vatten tills morötterna känns mjuka. Ånga av morötterna i en sil och lägg sedan i en mixer/matberedare tillsammans med de övriga ingredienserna. Kör till en slät puré och smaka av med salt. Håll purén varm.


Rostade rotsaker:

Skrubba morötter och palsternacka, skär dem i mindre bitar och gnid in med olja, salt och peppar. Lägg i en ugnsforma och baka av på 225 grader i ca 25 minuter.

Portabello:
Finhacka portabellosvampen. Värm en panna med olja tillsätt sedan svamp och smör, stek tills svampen fått lite färg. Därefter strör du över finhackad timjan och glaserar pannan med sherryvinägern. Smaka av med salt och peppar.
 
Skär hjort ryggbiffen i önskade bitar och servera det med morotspuré,portabello,aigresås och rostade rotsaker.
 
 
Smaklig måltid
/Carina
 
 
 Från skog till bord på mitt sätt.
 
Jag har själv skjutit dovhjorten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards