Direktlänk till inlägg 17 mars 2019

Rotfruktsgratäng med svamptäcke

Av Carina Andersson - Söndag 17 mars 19:20

  

Rotfruktsgratäng med svamptäcke


6-8 personer


Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 400 g potatis
  • 300 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 4 msk rapsolja
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk torkad timjan
  • salt
  • nymald svartpeppar

Svamptäcke

  • 500 g blandad svamp (t ex. kantareller, champinjoner och portabello)
  • 1 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk finhackad persilja

Gör så här:


Sätt ugnen på 225°C.

Skala, dela och skiva löken tunt. Skala och skär potatis, morot och palsternacka i mm-tunna skivor.(Jag använde min mandolin)

Fräs löken i hälften av oljan i en stor kastrull tills den mjuknar, utan att den får färg.

Tillsätt potatis, rotfrukter, grädde och timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar . Koka upp och låt sjuda under omrörning tills blandningen tjocknar och blir krämig, ca 5 minuter.

 
Häll blandningen i en oljad ugnssäker form, ca 30 x 20 cm. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Gör svamptäcket under tiden.
 

 
Svamptäcke: Ansa och hacka svampen. Skala, dela och finhacka löken. Fräs svampen i en torr stekpanna tills den har släppt sin vätska och den har kokat in. Tillsätt lök och resterande olja. Låt fräsa under omrörning tills allt börjar få lite färg.
Ta från värmen. Strö över mjölet och rör runt ordentligt. Rör ner creme fraiche och låt koka in. Krydda med persilja, ½ tsk salt och 1 krm peppar.

Ta ut gratängen. Bred på svamptäcket och ställ in i ugnen ytterligare 20-30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
 
 
Servera gratängen till kött eller äten som den är.
 
Smaklig måltid
/Carina
 
  

 


  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carina Andersson - Fredag 7 juni 07:45


   Timjanmarinerad laxspett med potatissallad och basilikasås   4 portioner   Ingredienser:   Timjanmarinerad laxspett: 500 g laxfilé 1 tsk salt 1 tsk torkad timjan 1 msk olivolja 1 squashe   Potatissallad: 500 g färskpo...

Av Carina Andersson - Fredag 31 maj 08:30


   Potatis & purjolökssoppa med topping   2 portioner   Ingredienser: 400 g potatis 1/2 purjolök 2 st vitlöksklyftor 1 dl créme fraiche 6 dl vatten 1 grönsaksbuljong svartpeppar salt 1 msk vitvinsvinäger olivolja   T...

Av Carina Andersson - Fredag 31 maj 08:15


   Smördegssnurrad sparris med romdipp   6-8 personer   Ingredienser: 10 vita sparris 10 gröna sparris 1 paket smördeg, 250 g 1 ägg 1 tsk vita sesamfrön 1 tsk svarta sesamfrön flingsalt   Romdipp: 1/2 rödlök 2 dl créme...

Av Carina Andersson - Tisdag 21 maj 20:00


   Vilda salviabiffar med primörsallad och caesarcréme   2 portioner   Ingredienser: Rostad potatis 500 g potatis olivolja salt svartpeppar   Caesarcréme 1/2 dl grekisk yoghurt 1/2 dl créme fraiche 25 g grana padano 1/...

Av Carina Andersson - Tisdag 21 maj 19:45


   Kardemummakyckling med grön chili,ingefära och kålrabbi-raita   2 portioner   Ingredienser: Kryddmix 2 1/2 tsk kardemummakärnr 2 1/2 tsk spiskummin 1 1/2 tsk paprikapulver 1 tsk malen koriander 1/2 tsk salt 1 krm chili flak...

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Carinas recept med Blogkeen
Följ Carinas recept med Bloglovin'

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se