Senaste inläggen
4 portioner
Ingredienser:
550 g Blomkål
2 st Gul lök
4 st Vitlöksklyftor
2 st Ingefära ( 4 msk)
4 st Tomater
600 g Potatis
1 g Chili flakes
4 g Spiskummin, malen
8 g Milda Mahal
8 g Gult currypulver
400 ml Kokosmjölk
1 tub Tomatpuré
8 g Grönsaksbuljong
1 kruka Koriander
4 st Naanbröd
2 tsk Salt
Svartpeppar
1 msk Olivolja
2 msk + 2 msk Smör
2 dl Vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Ta fram smör så det blir rumstempererat. Skär blomkål i bitar lagom att äta. Finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök. Riv ingefära (oskalad) fint. Grovhacka tomat. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Placera blomkål på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja och en nypa salt och peppar. Rosta överst i ugnen i 25-30 min, eller tills blomkål är gyllene och mjuk.
Hetta upp en skvätt olivolja och en klick smör [2 msk] i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt lök, krydda med salt och sätt lock på. Stek i 5-6 min tills helt mjuk, rör då och då. Tillsätt ingefära, chili, kummin, Milda Mahal, potatis, Curry-on och hälften av vitlöken, och stek i 1 min. TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Tillsätt kokosmjölk, tomatpuré, krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Krydda med salt och peppar. Koka under lock på medelhög värme i 13-15 min, tills potatis är väldigt mjuk.
Finhacka hälften av korianderbladen. Mosa smör [2 msk], hackad koriander och resterande vitlök i en skål med en gaffel. Krydda smör med salt och peppar. Packa in naanbröd i folie och värm dem i ugnen i 4-5 min, tills genomvarma. Pensla de varma naanbröden med vitlökssmör.
Rör i färdig blomkål i curryn. Lägg upp curry i skålar och servera med vitlöksnaan och korianderblad.
Smaklig måltid
/Carina
Ingredienser:
2 st Rödbeta
2 st Polkabeta
2 st Morötter
200 g Trefärgad quinoa
40 g Pumpafrön
1 påse Bladpersilja
600 g Kycklingbröstfilé, BBQ marinerat
1 st Ekologisk citron
50 g Grov senap
60 g Spenat
150 g Yoghurt
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär rödbeta och polkabeta i 2 cm klyftor. Tärna morot i 2 cm stora bitar. Placera rödbeta, polkabeta och morot på var sin sida av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och peppar* Rosta i toppen av ugnen i 25-30 min, eller tills mjuka.
Koka upp en kastrull med vatten 10 dl. Tillsätt quinoa och salt 1/2 tsk och koka upp. Sänk till medelvärme och koka tills fröna har blivit dubbelt så stora, 12-15 min. Häll av vattnet i en sil och lägg tillbaka quinoan i kastrullen. Täck med lock och ställ åt sidan. Hetta upp en stor och torr stekpanna på medelhög värme. Rosta pumpafrön i 3-4 min, eller tills gyllene.
Krydda kyckling med en nypa salt. Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek kyckling i 2 min på varje sida, eller tills brynt. Lägg över kycklingen till plåten när det återstår 10 min av rotfrukternas tillagningstid. Rosta i 10 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Riv citronzest och skär sen citron i klyftor. Finhacka persilja (spara några blad till garnering). Blanda yoghurt, citronzest, en nypa salt och peppar i en liten skål. Blanda senap, olivolja [ 1 msk], persilja, en nypa salt och peppar i en ny liten skål.
Skölj spenat. Blanda quinoa med senapsvinägrett och spenat. Tillsätt pumpafrön, och färdigrostade rotfrukter. Krydda med salt och peppar. Skär kyckling i 2 cm skivor.
Servera quinoasallad och ringla över citronyoghurt.
Smaklig måltid
/Carina
Sjögräsnudlar med biff och mango chutney
2 portioner
Ingredienser:
400 g lövbiff
1 vitlöksklyfta
1 msk soja
1 msk sesamolja
salt och svartpeppar
300 g sjögräsnudlar
2 morötter
100 g sockerärtor
10 cm purjolök
1 tsk rapsolja
1 dl mango chutney
½ dl jordnötter
½ kruka färsk koriander
Gör så här:
Strimla lövbiff tunt och lägg i en skål. Skala och riv vitlök. Blanda ner vitlök, soja, sesamolja, salt och peppar med köttet. Låt stå 30 min. Skölj sjögräsnudlarna ordentligt, sklipp ner dem i mindre bitar. Skala och strimla morötter. Strimla sockerärtor och purjolök tunt. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg ner köttet. Låt steka ett par minuter. Häll på mango chutney och lägg ner alla grönsaker. Blanda ner sjögräsnudlar och låt allt bli varmt någon minut. Toppa med jordnötter och färsk koriander.
Smaklig måltid
/Carina
Torskgratäng med räkor och svamp
2 portioner
Ingredienser:
150 g rotselleri
1 msk mjölk
1 msk smör salt och svartpeppar
300 g torskrygg
1 msk hackad dill
100 g champinjoner
½ gul lök
10 cm strimlad purjolök
1 tsk olivolja
100 g räkor i lag
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grade.
Skala och skär selleri i tärningar. Koka selleri i lättsaltat vatten i ca 10-15 min. Häll av vattnet och gör ett mos med hjälp av en stavmixer. Tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Lägg fisken i en ugnsform och strö över salt, peppar och dill. Bred över sellerimoset. Skär champinjoner, lök och purjolök i små bitar och stek i lite olja några minuter. Bred över fräset över moset och toppa med räkor. Ställ in i ugnen i 20 minuter och doppa med färsk dill.
Smaklig måltid
/Carina
4 portioner
Ingredienser:
600 g Strimlad kycklingbröstfilé
200 g Sataysås
1 påse Koriander
50 ml Sojasås
1 st Ekologisk lime
2 st Morötter
300 g Kålmix (färdigblandad påse)
1 st Chili
2 st Vitlöksklyftor
300 g Basmati vildris
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Gör så här:
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en skvätt olivolja i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs vitlök i 1-2 min. Tillsätt vatten 6 dl och koka upp. Rör i ris och en nypa salt 1 tsk, och koka upp. Sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Krydda kyckling med en nypa salt. Stek kyckling i 4-5 min, under regelbunden omrörning, tills genomstekta.
Riv limezest tills du har en nypa, och skär lime i klyftor. Blanda sataysås, sojasås, limezest och en skvätt limejuice i en skål. Krydda med en nypa salt och peppar.
Riv morot. Skiva chili tunt. Grovhacka koriander. Blanda kålmix, morot, hälften av koriandern och 1/4 av sataysåsen i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Ta av stekpannan från värmen när kycklingen är stekt, och tillsätt resterande sataysås och vatten 1 dl. Ös sås över kyckling så den täcks.
Lägg upp vildris och sallad. Toppa med sataykyckling. Ringla över sataysås från stekpannan. Garnera med resterande koriander och chili. Servera med resterande limeklyftor.
Smaklig måltid
/Carina
Schnitzelburgare på vildsvin
4 portioner
Ingredienser:
500 g kotlett i tunna skivor från vildsvin
1-2 tsk panamat (kryddblandning)
2 ägg
75 g panko (ströbröd)
4 st Briochebullar
1 kg potatis
100 g majonäs
150 g salladsmix (färdigblandad påse)
2 äpplen
salt
peppar
olivolja
bakplåtspapper
Gör så här:
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft.
Skär (oskalad) potatis i 1 cm tunna pommes. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja, salt och peppar. Tillaga i ugnen i 25-30 minuter, eller tills gyllene.
Blanda panko, Panamat, en generös nypa salt och peppar i en djup tallrik. Vispa ägg 2 st i en ny djup tallrik. Vänd köttet i ägg, och sen i pankomix. Tryck lätt så pankon fastnar. Ställ åt sidan på en tallrik.
Skär äpple i tunna skivor. Blanda en skvätt olivolja, salladsmix, äpplen och hälften av majonnäsen i en skål. Krydda med en nypa salt och peppar.
Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt olivolja så det täcker pannan, när det återstår 10 min av pommesens tillagningstid.
Stek schnitzlar i 2-3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Tillsätt extra olja vid behov. Ställ åt sidan på en tallrik med hushållspapper.
Dela briochebullar på mitten och värm i ugnen i 3-4 min.
Bre resterande majonnäs på bullarna. Toppa med schnitzel och äppelslaw. Servera med pommes och resterande slaw vid sidan av.
Smaklig måltid
/Carina
4 portioner
Ingredienser:
1 kg potatis
2 st palstenackor
3 vitlöksklyftor
1 citron
1 fänkål
2 st äpplen
1 kruka färsk dill
500 g torsk
40 g hasselnötter
1 kycklingbuljong
3 dl matlagningsgrädde
4 msk mjölk
smör
olivolja
salt
citronpeppar
socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 220°/200°C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten. Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. Tillsätt potatis, palsternacka och hälften av vitlöken till kastrullen med kokande vatten och koka i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen. Mosa tillsammans med smör 2 msk, mjölk 4 msk och salt 1/2 tsk. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.
Riv citronzest och dela citron i klyftor. Skär fänkål i tunna skivor. Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor. Blanda olivolja 2 msk, en skvätt citronjuice, hälften av citronzest, salt 1/2 tsk, citronpeppar och en nypa socker i en liten skål. Tillsätt fänkål och äpple, och blanda. Låt det marineras tills servering.
Placera torsk på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, strö över resterande citronzest, och krydda med salt och citronpeppar.
Baka i toppen av ugnen tills genomstekt, 12-15 min.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt.
Finhacka eller pressa resterande vitlök. Grovhacka dill.
Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Rosta hasselnötter tills gyllene, 3-4 min. Ställ åt sidan i en skål. Hetta upp en skvätt olivolja och en klick smör i stekpannan på medelhög värme. Fräs resterande vitlök i 1-2 min. Tillsätt kycklingbuljong och matlagningsgrädde, salt ½ tsk och citronpeppar. Sjud tills tjocknad, 2-3 min, och rör sen i hälften av dillen.
Grovhacka hasselnötter. Lägg upp potatis-och palsternacksmos och torsk på tallrikar. Skeda över krämig dillsås och toppa med hasselnötter. Servera marinerad fänkål och äpple vid sidan av. Garnera med resterande dill.
Smaklig måltid
/Carina
Sjömansbiff
4 portioner
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|