Direktlänk till inlägg 12 april 2020
Citronformagetårta
10-12 bitar
Ingredienser:
Mandelbotten
3 ägg
3 dl strösocker (sötningsmedel motsvarande 3 dl strösocker)
3 3/4 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
Citronformage
7 gelantinblad
4 ägg
1+1 dl strösocker (sötningsmedel motsvarande 2 dl strösocker)
3 dl vispgrädde
1 citron rivet skal + 1 dl pressad citronsaft
250 g kesella 10%
Garnering
hallon
godisägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mandelbotten: Vispa ägg och socker/sötningsmedel pösigt.Blanda mandelmjöl och bakpulver och vänd ner i äggvispet.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter.
Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter.Låt bottnen svalna.
Citronfromage:Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten,5 minuter.Dela äggen i vitor och gulor.
Vispa äggulor och 1 dl socker/sötningsmedel. Vispa grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum.Tillsätt 1 dl socker/sötningsmedel, lite i taget, under vispning. Ta upp gelantinbladen och smält dem på svag värme med 1 msk citronsaft.Rör ner gelantinet i äggulevispet tillsammans med resten av citronsaften och citronskal.Vänd ner kesella och grädde och blanda väl.Vänd sist ner äggvitorna.
Häll smeten i formen och släta till ytan.Låt fromagen stelna i kylen, minst 4 timmar.
Vid servering: Lossa runda kanten med en knvi och ställ tårtan på ett fat.Garnera med hallon och godisägg.
Ät och njut
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | |||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
||||||
|