Direktlänk till inlägg 15 januari 2019
Smörstekt torsk med shiitake, krispig svartkål och velouté på syrad grädde
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
300 g torskfilé
Svartkålschips:
1/2 förpackning svartkål
olivolja
1 krm salt
bakplåtspapper
Velouté:
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 dl syrad grädde
smör
1 tsk vetemjöl
2 tsk vitvinsvinäger
2 dl vatten
1/2 kycklingbuljongtärning
salt
Smörstekt shiitake:
100 g shiitake
smör
salt
svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader.
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Svartkålschips: Skär svartkålen i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och blanda ordentligt. Krydda med salt och tillaga mitt i ugnen 15-20 min. Chipsen ska bli frasiga, men inte brända. Rör om efter halva tiden.
Velouté: Finhacka gul lök och vitlök. Fräs i lite smör i en liten kastrull. Pudra ner vetemjöl. Vispa ner vitvinsvinäger, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda 8-10 min, tills ca hälften av vätskan återstår. Tillsätt syrad grädde och koka ytterligare 1-2 min. Smaka av med salt.
Halvera shiitakesvampen. Stek svampen i en stekpanna med smör. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Lägg upp på ett fat.
Skär torskfilé i 2 portionsbitar. Krydda med 2 krm salt. Stek i en stekpanna med smör 1-2 min per sida.
Toppa torskfilén med velouté, svamp och svartkålschips. Servera med nykokt potatis.
Smaklig måltid
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 | 31 | ||||||
|