Alla inlägg under januari 2014

Av Carina Andersson - 12 januari 2014 17:47

  

Kyckling med persiljetäcke


4 portioner



Ingredienser:

  • 600g potatis
  • ca 300 g majrova
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1/2 kruka persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk smör eller margarin

Sallad

  • 1 knippe rädisor
  • 1/2 isbergssallad
  • 2 dl gräddfil
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  • Dela potatisen och klyfta majrovorna. Blanda det med olivolja, salt och peppar. Strö ut dem på den förvärmda plåten och rosta först ca 15 minuter.
  • Hacka persiljan grovt. Skala och finhacka vitlöken, blanda den med persiljan.
  • Bryn kycklingen i matfettet, i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg hacket på kycklingen. Lägg den på potatisplåten och stek ytterligare 10-15 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är ca 72°C.
  • Sallad: Skölj och ansa rädisorna. Skär dem i klyftor och salladen i bitar.
  • Blanda gräddfil med honung och ättikssprit. Vänd ner rädisorna och salladen. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär kycklingen i skivor. Servera den med rostad potatis, majrova och sallad.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 9 januari 2014 19:33

  

Saffransgryta med torsk och kräftor


4 portioner



Ingredienser:

Saffransgryta

  • 375 g torsk
  • 900 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 1/2 g saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 l fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 skivor vitt formbröd
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 150 g sockerärter
  • 250 g körsbärstomater
  • 360 g kräftstjärtar i lake

Dillsmetana

  • 20 g dill
  • 2 dl smetana
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här:

  • Saffransgryta:
  • Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  • Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan i en stor gryta. Strö på saffranet och rör ner tomatpurén, fräs ytterligare ca 3 minuter. Tillsätt buljong, vinäger, timjan och cayennepeppar. Låt sjuda ca 10 minuter.
  • Skär brödet i tärningar. Stek dem i olivoljan tills de får fin färg. Salta och peppra.
  • Strimla sockerärterna och dela tomaterna i halvor. Låt kräftorna rinna av. Skär torsken i bitar.
  • Smaka av grytan med salt. Tillsätt fisk, sockerärter och tomater i grytan och låt stå på svag värme ca 5 minuter.
  • Dillsmetana: Hacka dillen. Rör ihop smetana, dill och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  • Vänd ner kräftorna i grytan. Servera direkt med dillsmetana, potatis och krutonger.

 


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 8 januari 2014 18:00

  

Biff med grönpeppar och pasta


4 portioner



Ingredienser:

  • 4 port pasta, gärna penne
  • 250 g broccoli
  • 1/2 kruka persilja
  • 1 rödlök
  • ca 500 g strimlad ryggbiff
  • 1 tsk olja
  • 2 msk tomatpuré
  • salt
  • 2 1/2 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 msk grönpeppar i lag
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk kinesisk soja

Gör så här:

  • Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
  • Ansa och skär broccolin i mindre bitar. Hacka persiljan.
  • Skala och klyfta löken. Stek lök och kött i oljan i en stor stekpanna på hög värme ca 5 minuter. Blanda ner tomatpurén och låt fräsa ca 1 minut. Krydda med salt.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Lägg i broccolin när det återstår ca 4 minuter av pastans koktid.
  • Rör ner buljongen i stekpannan. Hacka grönpepparn eller stöt den grovt i mortel och rör ner den. Koka upp och låt småkoka ca 5 minuter under lock.
  • Rör ut majsstärkelsen i hälften av grädden. Rör ner redningen och resten av grädden i pannan. Koka ytterligare ca 2 minuter utan lock. Smaka av med soja.
  • Vänd ner persiljan i pastan och servera med biffen

Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 7 januari 2014 19:15

  

Blomkålssoppa med salsicciasmul


4 portioner



Ingredienser:

  • 1gul lök
  • ca 600 g blomkål
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk olivolja
  • 1 l kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 300 g färsk salsicciakorv
  • 1/2 påse salladslök (ā 125 g)
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Skala och grovhacka löken. Ansa och skär blomkålen i bitar.
  • Fräs lök, blomkål och timjan i hälften av olivoljan ca 3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt buljongen. Koka upp och låt koka ca 15 minuter under lock eller tills blomkålen är mjuk.
  • Dela korvarna på längden och skrapa ur innanmätet. Ansa och strimla salladslöken.
  • Stek korvinnanmätet krispigt i resten av olivoljan i en stekpanna och vänd ner salladslöken.
  • Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Rör ner grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • Strö salsicciasmulet över soppan och servera.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 7 januari 2014 19:15

  

Fattiga riddare


4 portioner



Ingredienser:

  • 3ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 8 skivor vitt formbröd
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 msk kanel
  • 3 msk strösocker

Gör så här:

Vispa ihop ägg, hälften av mjölken, mjöl och salt i en bunke. Tillsätt resten av mjölken. Kantskär brödet. Tryck ner brödskivorna i äggsmeten en kort stund. Stek dem i matfettet i en stekpanna cirka 1 minut på varje sida.

Servera riddarna med kanel och socker.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 4 januari 2014 19:00

  

Chokladpannacotta med apelsingelé


8 personer



Ingredienser:


Chokladpannacotta:

1 1/2 gelantinblad

150 g mjölkchoklad

1/2 vaniljstång

5 dl vispgrädde


Apelsingelé:

3 gelantinblad

1 1/2 dl konc apelsinjuice

1 1/2 dl vatten

1 msk strösocker

3 cl Cointreau eller Grand Marnier


Garnering:

1 dl skalade pistaschnötter

1 dl strösocker



Gör så här:

Pannacotta: Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.Hacka chokladen och lägg den i en kastrull.Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.Lägg frön och stång i kastrullen och häll på grädden.

Värm under omrörning så att chokladen smälter.Ta upp gelantinbladen och låt dem smälta i chokladblandningen.Ta upp vaniljstången.Låt svalna något innan pannacottan hälls upp i glas.Ställ i kylen för att stelna 2-3 timmar.


Gelé:Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.Blanda apelsinjuice,vatten och socker i en kastrull och värm på medeltemperatur.Tillsätt likören och gelantinbladen och rör om tills gelantinet smält.Låt svalna.Häll gelén på chokladpannacottan.Låt stelna ca 30 minuter i kylen.


Garnering: Grovhacka nötterna och lägg dem på ett bakplåtspapper.Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt.Häll sockret över nötterna och låt stelna.Strö nötterna på gelén och servera.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 1 januari 2014 14:30

  

Vanilj och rosenmousse med pistaschkrisp


6-8 personer



Ingredienser:

2 1/2 gelatinblad

1 vaniljstång

1 dl strösocker

6 msk rosenvatten

2 1/2 dl + 2 1/2 dl vispgrädde


Krisp:

1/2 dl skalade pistaschnötter

1 dl strösocker



Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna.Blanda socker,rosenvatten och 2 1/2 dl grädde i en kastrull och värm försiktigt tills sockret smält.Ta upp gelatinbladen,krama ur vattnet och lägg ner dem i gräddblandningen och låt dem smälta.

Låt krämen svalna något och tillsätt sedan 2 1/2 dl grädde.Ställ krämen i kylen ca 2 timmar.

Pistaschkrisp:Finhacka nötterna.Lägg nöthacket på en plåt med backplåtspapper.Smält sockret i en stekpanna tills den fått gyllenbrun färg.Ringla sockret över nötterna och låt stelna.

Vispa moussen fluffig med elvisp.Fördela moussen i glas,garnera med pistaschkrisp.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 1 januari 2014 14:17

  

Gratinerad hummer


8 personer



Ingredienser:

4 humrar

200 g smör,rumsvarmt

1 1/2 dl finhackad bladpesilja

2 msk finhackad timjan

50 g finriven parmesanost

1 tsk flingsalt


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.Mosa i hop smör.persilja,timjan och parmesan.Skala och finhacka vitlöken.Blanda ner den i smöret.

Halvera hurarna.Ta bort den lilla magsäcken som sitter närmast huvudet.Ta även bort den mörka tarmen.Lägg hummerhalvorna med snittytan uppåt på en plåt.Bred på smöret och strö över flingsaltet.

Gratinera hummern i övre delen av ugnen ca 5 minuter.


Lycka till

/Carina


Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards