Alla inlägg under maj 2013

Av Carina Andersson - 13 maj 2013 19:15

 

Hjortytterlår med basilikamarinad olivpotatissallad

6 portioner



Ingredienser             

Hjortytterlår 1 kilo                                                                                


Marinad:

Olivolja  2 dl                                                                                          

Balsamvinäger  1 dl                                                                                

Basilika   1 kruka                                                   

Gräslök   1 kruka                                                                                

Vitlök                                                  

Salt & svartpeppar                                                

 

                      

Garnering:

Vitlök (inlagda i olja)                                                  

Basilika (färsk)

Parmesanost


Tillagning                (1 tim 15 min  )

  • Sätt ugnen på 150°C. Bryn viltköttet i stekpanna. Strö över lite salt och svartpeppar. Sätt stektermometer. Ställ i ugnen tills temperaturen ligger runt 56-58°C.
  • Ta ut och låt det kallna. Skiva det tunt då det kallnat.
  • Finhacka basilika och gräslök. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Pressa i vitlök efter smak.
  • Häll lite marinad i botten på ett uppläggsfat med kant. Vänd ner köttskivorna så att marinaden finns under, mellan och ovanpå köttskivorna. Häll på mer om så behövs.
  • Dekorera med svarta oliver och örtmarinerade vitlöksklyftor (finns på burk). Grovt riven parmesanost och några färska basilikablad läggs uppepå innan servering.

Olivpotatissallad

Ingredienser:

Potatis 900g  st små                                                                                          



Soltorkade tomater i olja (avrunnet) 15 styck                                                                                          



Basilika 1  kruka 

Ruccola sallad 65 g                                                                               



Oliver (svarta kalamata) 40 styck                                                                                          



Svartpeppar                                                  



Flingsalt    


 Tillagning   (30 min  )             

 
  1. Tvätta/borsta potatisen. Skär i bitar och koka i lättsaltat vatten.
  2. Skär soltorkade tomater i bitar. Plocka av basilikablad och riv i delar. Blanda oliver, tomater, basilika,ruccola och potatis. Smaka av med salt och peppar, samt med balsamvinäger om så önskas.

                                           

 

            

Lycka till

/Carina







Av Carina Andersson - 12 maj 2013 19:35

  Sparris- och potatissallad med älgfärsbiff


4 portioner


Ingredienser

  • 900 g färskpotatis
  • 250 g grön sparris
  • 1/2   påse medelhavsmix sallad (ā 125 g)

Dressing

  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vatten
  • salt och peppar

Älgfärsbiffar

  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • ca 500 g älgfärs
  • 1   ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör eller margarin

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Borsta, skölj och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  • Älgfärsbiffar: Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå någon minut. Blanda ner färs, ägg, senap, salt och peppar. Blanda noga.
  • Forma färsen till biffar och stek dem i matfettet tills de får fin färg. Lägg över biffarna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen ca 8 minuter. Stick lite i en biff och kolla så att det är klar vätska som kommer ut, då är de klara.
  • Skär bort ca 2 cm av nedre delen på sparrisen. Dela sparrisen i tre delar. Koka den ca 3 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och låt sparrisen ligga i kallt vatten någon minut. Häll av vattnet och låt den rinna av väl.
  • Dressing: Blanda samman dressingen i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
  • Dela potatisen och vänd ner den och sparris och salladen i dressingen.
  • Servera salladen med biffarna.

Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 8 maj 2013 18:49

 

Arribiata con salume


4 portioner


Ingredienser

  • 4   vitlöksklyftor
  • 400 g hela skalade tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt
  • strösocker
  • 4   port pasta (gärna lumaconi)
  • 65 g rucola
  • 200 g salami

Så här gör du

  • Skala vitlöksklyftorna och skiva dem tunt.
  • Häll av tomaterna i en bunke och krossa dem med en slev eller gaffel. Värm oljan på medelvärme, lägg i den skivade vitlöken och bryn försiktigt. Häll i tomatkrosset och låt koka på medelvärme 15–20 minuter.
  • Smula sönder den torkade chilin och tillsätt den och smaka av med salt och lite socker.
  • Koka pastan och blanda den sedan med tomatsåsen och servera med rucola och salami.

Lycka till

/Carina



Av Carina Andersson - 6 maj 2013 19:30

 

Saltimbocca


4 portioner



Ingredienser

  • 900 g mjölig potatis
  • 1   kruka salvia
  • ca 500 g kycklingfiléer
  • salt och peppar
  • 90 g parmaskinka
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 msk kycklingfond
  • 1/2   citron
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 dl mjölk (gärna 1,5%)
  • 2 msk olivolja

Så här gör du

  • Skala och koka potatisen. Plocka salviabladen.
  • Krydda kycklingen med salt och peppar.
  • Lägg några salviablad på varje kycklingfilé. Spara några till garnering.
  • Linda en skiva skinka runt varje fi lé och lägg skarven ned. Fäst eventuellt med tandpetare.
  • Bryn kycklingen i matfettet ca 2 minuter på varje sida. Börja med skarven ned. Tillsätt vin, kycklingfond och pressa över citronsaften. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i ca 10 minuter.
  • Lyft upp kycklingen och lägg dem på en tallrik.
  • Koka ihop såsen tills ca hälften återstår och red av med majsstärkelse ut rört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär tomaterna i halvor och lägg ned dem och kycklingen i såsen igen.
  • Gör en potatispuré med mjölken och oljan. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera kycklingen i såsen med salviablad på och potatispurén.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 5 maj 2013 19:52

Salsiccibonara  


4 portioner


Ingredienser

  • 4   port pasta, gärna tagliolini
  • 75 g sockerärter
  • 1   rödlök
  • 1/2   påse salladslök (ā 125 g)
  • ca 300 g färsk salsicciakorv
  • 1 tsk olja
  • salt och peppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 dl vispgrädde

Så här gör du

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Strimla sockerärterna och koka med dem de sista minuterna av pastans koktid.
  • Skala och skiva rödlöken. Skiva salladslöken.
  • Klipp upp korvskinnet och tag ut korvfärsen.
  • Stek rödlök och korvfärs i oljan en stekpanna ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  • Tillsätt timjan, grädde och salladslök och låt puttra ihop ca 3 minuter.
  • Häll av pastan men spar 1/2 dl pastavatten (för 4 port). Blanda såsen och pastavattnet med pastan i pastakastrullen. Rör om över värme ca 1 minut så att såsen klibbar fast runt pastan. Servera genast.

Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 5 maj 2013 19:45

 

Carinas potatissallad


8 Personer


Ingredienser

1 1/2 kg delikatesspotatis

5 dl gräddfil

2 röda lökar

5 vitlöksklyftor

3 msk örtkryddor

2 st 65 g ruckola

Flingsalt


Gör så här:

Koka potatisen oskalad ca 20 minuter.Låt den svalna helt.Dela potatisen till önskad storlek och lägg i en skål.

Blanda gräddfil med örtkryddor och pressa i vitlök.Häll gräddfilblandningen över potatisen och blanda om.

Skiva rödlöken och blanda ner,vänd ner ruckol och smaka av med salt.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 2 maj 2013 20:00

 

Färskostkräm med apelsin


4 portioner


Ingredienser

  • 250 g kvarg (Kesella)
  • 1 msk florsocker
  • 2 krm malen kardemumma
  • 2   apelsiner
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl solroskärnor

Så här gör du

  • Blanda kvarg, florsocker och kardemumma.
  • Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor.
  • Smält sockret i en stekpanna till ljus karamell, rör ner solroskärnorna och häll upp på bakplåtspapper och låt svalna. Bryt i mindre bitar.
  • Servera krämen med apelsiner och solroskärnor.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 2 maj 2013 19:55

 

Pizza med paprika och mozzarella


4 portioner


Ingredienser

Pizzadeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 1/2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 1/2 dl olivolja
  • 2   bakplåtspapper
  • 2   röda paprikor
  • 1/2   påse salladslök (ā 125 g)
  • 125 g mozzarella
  • 185 g paprikapesto
  • 1 dl solroskärnor
  • 45 g parmesanflarn

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 250°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  • Pizzadeg: Blanda mjöl, salt och bakpulver. Rör i mjölk och olivolja och arbeta ihop till en deg.
  • Dela degen i fyra delar och lägg dem två och två på bakplåtspapper. Strö lite mjöl på degen, kavla eller platta ut dem till ca 20 cm i diameter (för 4 port).
  • Dela, kärna ur och skiva paprikorna. Ansa och strimla salladslöken. Skiva mozzarellan.
  • Bred peston på degen. Lägg på paprika, salladslök, mozzarella och solroskärnor. Strö på parmesan.
  • Ta ut den varma plåten och dra över bakplåtspapperet med pizzorna på plåten. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Gör likadant med nästa omgång..

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Maj 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards