Direktlänk till inlägg 4 mars 2014

Semlor

Av Carina Andersson - 4 mars 2014 09:00

  

Semlor

 

16 styckna



Ingredienser

25 g jäst för söta degar

3 dl mjölk

3/4 dl strösocker

1 krm salt

2 tsk nystött kardemumma

1 ägg + 1 ägg till pensling

75 g rumsvarmt smör

ca 9 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning till 10 semlor

250 g mandelmassa + 50 g sötmandlar

ca 1/2 mjölk

3 dl vispgrädde

florsocker



Gör så här:

Smula ner jästen i en skål.Häll över lite av den kalla mjölken.Rör om tills jästen är löst.Ljumma resten av mjölken till 37 grader.Häll den över jästen och tillsätt socker,salt,kardemumma,ägg och smör i bitar.

Tillsätt det mesta av mjölet blandat med bakpulver.Arbeta till en smidig deg,Strö över lite mjöl och låt jäsa 45 minuter under dul

Ta upp degen på mjölat bord.Dela degen i två delar och varje del i åtta bitar.Forma runda bullar.

Lår jäsa på plåt med bakplåtspapper cirka 30 minuter.Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Pensla de färdigjästa bullarna med ägg.Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.


Skär av en trekant längst upp på bullarna när det svalnat.Ta ur inkråmet.Lägg det i en skål.Riv mandelmassa, hacka mandlarna.Blanda med inkråmet och lite mjölk till blandningen blir krämig.

Fyll bullarna.Vispa grädden.Spritsa eller klicka grädden på bullarna.Lägg ´på locket och sikta över florsocker.


Blankare bullar:Genom att blanda ägget med 1 msk vatten och 1 krm salt till penslingen får man en tunnare äggstrykning som går lättare att pensla ut.Bullarna blir då blankare.



Lycka till

/Carina


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carina Andersson - Tisdag 2 april 12:15


  Mini paj med lax och ricotta 6 st   Ingredienser: 1 förpackning smördeg 250 g 250 g ricotta 2 ägg 1 dl vispgrädde 1 förpackning salladslök 125 g 1 msk smör 200 g kallrökt lax salt citronpeppar   Gör så här: Sätt ugn...

Av Carina Andersson - Söndag 10 mars 16:30


  Lax med krämig citronsås   4 portioner   Ingredienser: 4 laxfiléer   Citronsås: 2,5 dl matlagningsgrädde2 dl crème fraîche1 kruka färsk dill1 citronsaft + sest 1 msk koncentrerad hummerfond (alternativt 1 fiskbuljongtärning)1 tsk...

Av Carina Andersson - Söndag 3 mars 13:32


  HJORTRYGG MED SKY OCH SVAMP   Ingredienser:   700 g hjortrygg 2 tsk rapsolja, kallpressad 200 g svamp, blandad 6 st salladslökar 1 dl hoisinsås 2 ms
k balsamicovinäger 1 tsk Bong Touch of Taste Ekologisk Kyc...

Av Carina Andersson - Onsdag 28 feb 08:00


  Lemon posset med vanilj och hallon Ingredienser: 3 dl vispgrädde  ¾ tsk vaniljsocker  1 d
l strösocker  1 citron finrivet skal och 3/4 dl saft  1½ msk frystorkade hallon   Topping: hallon och kaksmulor ...

Av Carina Andersson - Torsdag 8 feb 10:00


  Sojamarinerad lax med mangosalsa och sweetchili- och limesås   Ingredienser: ca 600 g  laxfilé1 vitlöksklyfta, finriven1 msk färsk ingefära, riven1 msk  honung 1/2 dl ljus japansk soja1 msk rapsolja eller annan neutral oljalite salt   M...

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards