Senaste inläggen
Västerbottenpaj med kantareller
Ingredienser:
Gör så här:
1.Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, smör och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.Ställ i kylen ca 10 minuter.
2.Blanda samman ricotta och Västerbottensost. Putsa kantarellerna och stek dem i smör. Smaksätt med salt och peppar. Skala rödlöken och skiva den tunt. Strimla purjolöken.
3.Blanda samman de stekta kantarellerna med röd lök och det vita från purjolöken i en bunke.
4.Kavla ut degen till en rund platta ca 30 cm i diameter.
Lägg ett lager med ostfyllningen i botten. Bred inte fyllningen hela vägen ut till kanten utan stanna ca 2 centimeter från kanten. Toppa med svamp och lök-blandningen och toppa med det gröna från purjolöken. Vik in kanterna och pensla kanten med ägg.
5.Grädda i mitten av ugn 200 grader ca 30 minuter.
Smaklig måltid
/Carima
Ingredienser:
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Klä en pajform med pajdegen.
3. Fyllning: Skölj och finhacka purjolök och skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt spenaten och låt den vattna ur. Krydda med salt och peppar.
4. Skär den tinade laxen i tunna skivor.
5. Fyll pajskalet med spenatfräset och fördela laxskivorna över.
6. Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, buljong, peppar och riven ost och häll över lax och spenat i pajskalet. Grädda i ugnen i ca 30-40 min.
7. Toppa den färdiggräddade pajen med rivet citronskal och dill. Servera gärna med en god sallad vid sidan av.
Smaklig måltid
/Carina
Gazpacho med basilikakräm
10 portioner
Ingredienser:
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 gurka
1 grön paprika
1 röd paprika
2 förpackningar hela tomater (jag tog garant eko 500g x 2 )
1 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
2 krm salt
4 krm svartpeppar
chiliflakes
cayenne peppar
Basilikakräm:
2 dl crème fraiche
1 kruka basilika
1 tsk flingsalt
1 vitlöksklyfta
200 g färskost
Topping:
Gurka skuren i små bitar och pumpafrön
Gör så här:
Soppa: Skala lök och vitlök.
Skär gurkan i bitar och kärna ur paprikorna, spara lite till garnering.
Mixa lök, vitlök, gurka och paprika med tomater, olivolja och vinäger till en slät soppa.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll upp i glas och garnera med basilikakräm och finhackad paprika.
Smaklig måltid
/Carina
Ugnsbakad gröt med rabarber & jordgubbar
4 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Mosa bananen, skär rabarber i mindre bitar, dela jordbubbarna i fyra delar.
Blanda ner det samt ägg och kvarg. Rör om ordentligt så att du får till en jämn smet.
Fördela smeten i ugnsfasta formar som du smort in med tex kokosolja.
Ställ in formen i ugnen i ca 10 minuter.
Jag förvarar sedan min gröt i kykskåpet, delar gröten i fyra delar och har då fyra frukostar.
Serverar den med jordgubbar och havremjölk.
Lycka till
/Carina
Grötmuffins
12 st
Ingredienser:
2 väl mogna bananer
2 ägg
1 morot
2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mosa bananerna och vispa ihop dom med ägg.
Skala och finriv moroten, blanda ner den i smeten.
Blanda dom torra ingredienserna i en egen skål och rör sedan ner det i banan/äggblandningen.
Fördela smeten i 12 formar. Grädda i ca 15 min.
Lycka till
/Carina
Bananbröd
1 limpa
Ingredienser:
2 ägg
7 dl havregryn
2 dl turkisk yoghurt
2 mogna bananer
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk brödkryddor
1 banan till dekoration
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa havregrynen till mjöl. Tillsätt bikarbonat och brödkrydda.
I en annan skål mosar du bananerna, blandar bananmoset med äggen.
Tillsätt yoghurten och bananmoset i havremjölet, blanda i hop allt till en smet.
Häll ner smeten i en bakplåtspapperklädd brödform.
Dela bananen och lägg den på toppen och grädda i ugnen i ca 50 minuter.
Lycka till
/Carina
Helstekt lax i ugn, rostad blomkålssallad och gremolatasås
4 portioner
Ingredienser:
Lax:
900 g mittbit laxfilé
3/4 msk flingsalt
2 tsk chiliflakes
2 tsk hel kummin
1 tsk Råsocker
1.5 st Citron
1 msk Olivolja
Rostad blomkålssallad:
1 stort blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
2 msk Olivolja
1 krm salt
200 g bladspenat
150 g sugarsnaps
1 rödlök
Gremolatasås:
1 kruka basilika
20 g blad persilja
20 g dill
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 tsk honung
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 155 grader varmluft.
Skölj blomkålen och bryt buketter, dela dem på hälften.
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt. Lägg blomkål och vitlök på en bakplåtsklädd plåt och tillsätt olja samt salt efter smak. Blanda om ordentligt.
Skölj spenat och sugarsnaps. Dela sugarsnapsen på längden.
Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål och ställ åt sidan till servering.
Tvätta citronerna och riv skalet från 1,5 citroner.
Lägg flingsalt, chiliflakes, kummin och råsocker i en mortel. Mortla ihop allt ordentligt, rör ner citronskalet.
Lägg den hela laxsidan på en bakplåtsklädd plåt.
Fördela kryddblandningen över laxen och gnid in den ordentligt.
Ringla över olivolja.
Dela citronerna på mitten och lägg 3 halvor på plåten bredvid laxen.
Sätt in både plåten med lax och blomkål i ugnen och låt gå i 25 minuter. Ta ut laxen.
Om citronen och blomkålen behöver vara inne längre, låt de vara inne tills de är klara.
Gremolatasås:
Lägg basilika, persilja och dill i en mixer.
Tillsätt skalad vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, honung, olivolja, salt och peppar.
Mixa samman till en slät sås. Det går även att använda sig av en stavmixer.
Blanda den rostade blomkålen med spenat, sugarsnaps och rödlök.
Häll på gremolatasåsen och blanda om ordentligt (det går även bra att ringla över blomkålen).
Servera tillsammans med den helstekta laxen.
Smaklig måltid
/Carina
Räkcheesecake
8 bitar
Ingredienser:
Botten | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
– 200 g kavring | |||||||||||||||||
– 75 g smält smör
|
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|