Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 25 mars 2021 07:30

 

Laxgratäng med bacon och majs


4 portioner


Ingredienser:

1 kg laxfilé (portionsbitar eller hel sida)
4 dl grädde
3 dl majskorn (valfritt)
150 g västerbottensost
3 msk tomatpuré
3 msk sweet chili
1 tsk sambal oelek
salt

citronpeppar
2 paket bacon

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 g.
Klipp bacon i mindre bitar, stek det knaprigt. Ta upp från pannan och fräs sedan majskornen i samma fett tills det blivit lite krispigt. Ta upp och låt rinna av.


Rör ihop grädde med ost, tomatpuré, sweet chili, sambal och smaka av med salt & peppar.
Lägg laxen i ugnsform krydda med salt och citronpeppar, häll såsen över laxen. Gratinera i ugnen i ca 15 minuter. Toppa med majs och bacon.

 

Smaklig måltid

/Carina

 

Av Carina Andersson - 21 mars 2021 11:34

 

Kesobröd med frön


Ingredienser:

500 g keso

4 ägg 

1 dl sesamfrön

1 dl pumpafrön

1 dl solrosfrön

1/2 dl chiafrön

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

1 tsk salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa upp äggen, blanda med keso.

Lägg det torra ingredienserna i en annan bunka och blanda om, häll ner det i kesoblandningen och rör om.

Bred ut allt på ett bakplåtspapper på en plåt.

Grädda brödet ca 20 minuter. Låt det svalna och skär i rutor.

Ät och njut.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 14 mars 2021 12:30

 

Passionsfruktdrink

1 glas

Ingredienser:

6 hallon + garnering

1 passionsfrukt + garnering

6 basilikablad + garnering

1/2 lime

4 cl bacardi limon

passionsfruktsjuice

is


Gör så här:

Lägg hallonen i ett glas, gröp ur passionsfrukt och lägg i glaset tillsammans med basilikabladen. Mosa med en sked.

Häll i bacardi limon, saften från lime, en näve is och fyll på med passionsfruktsjuice.

Garnera med hallon, passionsfrukt och basilika blad.


Skål

/Carina


Av Carina Andersson - 4 februari 2021 13:40

 

Rostad majssoppa med grön salsa


4 portioner


Ingredienser:

Majssoppa -

  • 500 g fryst majs
  • 3 msk rapsolja, till stekning
  • 1 morot
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 gul lök, stor
  • 4 klyfta vitlök
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 50 g smör
  • salt

Grön salsa -

  • 1 grön chilifrukt
  • 1 limefrukt
  • 1 kruka färsk koriander
  • 30 g färsk spenat

Tillbehör:

Nachos

 

 

Gör så här:

  1. Grön salsa
    Hacka chili, hälften av koriandern och spenaten grovt. Mixa i en mixer med olivolja, salt, limeskal och limesaft. Ställ åt sidan.
  2. Majssoppa
    Stek majsen i olja i en stekpanna på hög värme.
  3. Skala och hacka morot, lök och vitlök grovt. Skär sellerin i bitar.
  4. Tillsätt grönsakerna till majsen, stek tills löken får färg.
  5. Häll på vatten och smula i buljongtärningarna. Koka upp och låt koka ca 6 minuter.
  6. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt, smör och limesaft.

 

 

Smaklig måltid

/Carina

 

Av Carina Andersson - 2 februari 2021 07:36

 

Kålpudding


Ingredienser:

Vitkål:

1 kg vitkål
2 msk olja
2 msk sirap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Färs:
gul lök
500 g älgfärs
ägg
2 msk japansk soja
1 dl vispgrädde
1 msk konc kalvfond
1 msk sirap
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Tillbehör:
Rårörda lingon
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.

 
Vitkål: Skär bort den hårda mittstocken på vitkålen och strimla resten fint.
Bryn kålen i omgångar på hög värme i olja ca 5 minuter utan att det bränns.
Lägg i en bunke och smaksätt med sirap, salt och svartpeppar.

 
Färs: Skala och riv löken fint. Blanda löken och älgfärsen med övriga ingredienser.
Lägg hälften av kålen i en smord ugnssäker form (ca 30 x 25 cm).
Lägg på älgfärsen och täck med resterande kål. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
 
Servera med rårörda lingon.
 
Smaklig måltid
/Carina
 
Av Carina Andersson - 25 januari 2021 14:30

 

Krämig och het vildsvinsfilégryta


4 portioner


Ingredienser:

  • 300 g skogschampinjoner
  • 700 g vildsvinsfilé
  • 2 rödlökar, i klyftor
  • 1 röd paprika, grovhackad
  • 3 klyfta vitlök, finhackad
  • 4 cm färsk ingefära, finhackad
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 dl äppeljuice
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk chilipasta
  • 65 g babyspenat
  • matolja, till stekning

Till servering: klyftpotatis

 

 

Gör så här:

 

1.Skär svamparna på mitten om de är stora, annars går det bra att tillaga dem hela.

 

2.Stek svampen på hög värme i en tjockbottnad gryta tills de fått fin färg runtom. Ta upp svampen från grytan och ställ åt sidan.

 

3.Putsa och skiva vildsvinsfilén i 1,5 cm tjocka skivor. Stek i grytan till fin färg på båda sidor, detta tar endast några minuter. Ta upp från grytan och ställ åt sidan.

 

4.Stek rödlök och paprika i samma gryta i några minuter på hög värme. Sänk värmen till medium, tillsätt vitlök och ingefära, låt steka med i 2 minuter.

 

5.Tillsätt crème fraiche, äppeljuice, kalvfond, soja, sesamolja och gochujang i grytan. Låt koka upp, lägg sedan i fläsket och svampen som får puttra i grytan ca 5-7 minuter.

 

6.Dra av från värmen och lägg i den färska spenaten. Vänd runt och servera med klyftpotatis.

 

 

Smaklig måltid

/Carina

 

 

Av Carina Andersson - 19 januari 2021 08:18

Kycklingsoppa med mjukost

 

4 portioner 

 

INGREDIENSER

stor morot, finhackad
1/2 msk curry
1,5 msk kycklingfond
dl vatten
250 g Kavli MildOst
400 g kycklingfilé
100 g sockerärtor, skurna på längden
svartpeppar
ev. koriandersmör att fräsa morötterna och curryn i

Gör så här:

Skär kycklingen i mindre bitar.
Fräs morotstärningarna och curry i smör i grytan. Håll på vatten och buljong. Låt det koka i ca 4-5 minuter. Tillsätt kyckling och mjukost. Låt koka upp och låt puttra i några minuter tills kycklingen är klar. Peppra.
Lägg ner sockerärtor och låt dem bli varma, servera.


Smaklig måltid

/Carina

 

Av Carina Andersson - 8 januari 2021 09:21

    

Hälsolimpa


Ingredienser:

3 dl havregryn

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 dl linfrön

2 dl sötmandel, grovhacka

3 msk fiberhusk

1  tsk salt

1 dl torkad aprikoser, strimla

2 msk honung

4 msk olivolja

3 dl kokhett vatten


Gör så här:

Blanda allt. Låt svälla 30 minuter. Tryck ut i en brödform täckt med bakplåtspapper.

Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut brödet ur formen och vänd uppoch ner. Grädda 25 minter till.


Lycka till

/Carina

 

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards