Senaste inläggen
Asiatisk toast skagen
4 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Lägg räkorna i en sil och låt rinna av väl om du använder räkor i lag. Torka ev av dem med lite hushållspapper för att få dem mindre blöta.
Finhacka den inlagda ingefäran. Skär dillen mycket fint.
Blanda ihop majonnäs, sesamolja, finhackad ingefära och dill. Vänd ner räkorna. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt fram till servering.
Stek brödskivorna i rikligt med smör i en stekpanna så att de får lite färg och blir frasiga.
Lägg upp brödet på tallrikar, skeda på skagenröran och toppa med koriander och svarta sesamfrön. Servera med en limeklyfta vid sidan om.
Lycka till
/Carina
Glöggmarinerade hallon med mascarponemousse och pepparkakssmulor
4 personer
Ingredienser:
Gör så här:
Lägg upp hallonen i en skål och häll på glögg och florsocker. Rör samman och låt stå och dra.
Häll alla ingredienser till moussen i en bunke och vispa med elvisp samman till en fluffig mousse. Vispa på så tjocknar den.
Krossa eller mortla pepparkakorna och dela upp i 4-5 serveringsglas.
Spritsa på den fluffiga moussen och toppa med dom glöggmarinerade hallonen. Ställ svalt eller servera direkt!
Lycka till
/Carina
Krämig pepparrotssill med öl och lime
Ingredienser:
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skär äpplet i tunna mindre skivor. Strimla purjolöken. Skala och riv pepparroten fint.
Lägg det hackade (spara gärna lite rödlök till garnering) och rivna i en skål. Blanda med crčme fraiche, färskost och yoghurt.
Tillsätt finrivet limeskal, färskpressad limesaft, öl och honung.
Häll av och skär sillen i 2 cm stora bitar på snedden. Blanda med röran. Smaka av med salt och peppar.
Garnera med rödlök och hackad persilja.
Lycka till
/Carina
Vildsvinsjulskinka
Rimlag:
Till en urbenad skinka på cirka 2,5 kg behövs cirka:
2 liter vatten
2 dl nitrinsalr
2 tsk strösocker
Blanda ingredienserna till lagen (behöver inte kokas). Gör så mycket lag att den täcker skinkan, och så att du ändå har cirka 1 liter lag kvar att spruta in i köttet med marinadspruta.
Spruta in rimlagen i skinkan ordentligt med marinadsprutan. Det behövs många stick!
Lägg sedan skinkan i en bunke och häll på resterande rimlag. Lägg gärna en vikt ovanpå skinkan så att saltlaken täcker. Låt skinkan stå svalt och mörkt i tre-fem dygn. Vänd skinkan då och då. Efter rimningen, skölj av skinkan.
Kokning av skinkan:
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
4 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn
2 plaskor/burkar mörkt öl
vatten
Skär lök och morot i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med alla kryddor och ölen.
Lägg i skinkan. Fyll på med vatten tills det precis täcker, sätt i en köttermometer i skinkan och koka försiktigt tills innetemperaturen är 68 grader.
Lyft upp skinkan ur kokspadet och låt den svalna minst en halvtimme innan du sätter den i kylen.
Griljering:
3 msk grovkorning senap
2 äggulor
2 msk ströbröd (+ 2 msk på slutet)
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda senap,ägg och 2 msk ströbröd. Ta av nätet från skinkan och torka ytan noga.
Bred senapsblandningen över skinkan. Sikta över 2 msk ströbröd. Griljera skinkan i ugnen tills ytan är gyllenbrun. Det tar ca 20 minuter.
Ät och njut
/Carina
Ingredienser:
300 gram vit choklad
1 dl vispgrädde
0,5 gram saffran
1 st citron
50 gram Mat & Bak smör
1 dl Riven Kokos
Gör så här:
1. Grovhacka chokladen.
2. Koka upp grädde och saffran i en kastrull. Ta av från plattan och låt svalna något.
Tillsätt chokladen och blanda om så att den smälter.
3. Tillsätt rivet citronskal och smör och vispa med en elvisp tills smöret har blandats ut.
Låt kallna och täck med plastfolie. Ställ in i kylen och låt stelna i ca 3 tim.
4. Forma små tryfflar och rulla i kokosflingor.
Ät och njut
/Carina
Ingredienser:
Älgkalvgryta med smak av glögg
4-5 personer
Ingredienser:
Smaklig måltid
/Carina
Vitkålstimbal och örtsås
6 personer
Ingredienser:
1/2 litet vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
65 g babyspenat (1 liten påse)
1/2 msk smör att steka i
150 g färskost
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 dl lagrad ost
salt, peppar
Örtsås:
1 schalottenlök
2 tsk smör
1 msk tomatpuré
1 dl vitt torrt vin
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1,5 msk kalvfond
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad körvel
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad timjan
svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 gr.
Smöra en stor form eller om du hellre vill ha portionsformar.
Skär vitkålen i tunna strimlor och sedan på tvären. Finhacka lök och riv vitlöken. Fräs vitlöken med lök och vitlök i ca 7-8 minuter. Det ska bara mjukna, inte få färg.
Rör ner spenaten. När spenaten krympt ihop rör ner färskost, grädde och stäng av plattan. Rör ner äggula och riven ost. Salta och peppra något.
Fördela blandningen i formen/formarna och grädda sedan i ca 30 min.
Gör såsen under tiden , se beskrivning nedan.
Lägg över aluminiumfolie om de ser ut att få lite för mycket färg.
Såsen: Fräs löken i smör i en liten kastrull, det ska inte få någon färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en liten stund. Häll i vitt vin, grädde, creme fraiche och kalvfond.
Låt såsen puttra i ca 10 minuter. Rör ner alla örter och smaka av.
Servera till kött eller kyckling.
Smaklig måltid
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|